Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neočekivan potez

Justin Bieber postaje najmlađa glazbena zvijezda koja prodaje prava na svoju glazbu?

Autor: T.I.

23.12.2022. 10:18
Justin Bieber postaje najmlađa glazbena zvijezda koja prodaje prava na svoju glazbu?

Foto: Wikimedia Commons

Navodno je Hipgnosis Music, jedna od najagilnijih tvrtki u otkupu kataloga glazbenika za njegov spremna iskeširati zamašnih 200 milijuna dolaraZa glazbenike na kraju dugih karijera ima priličnog smisla unovčiti svoj katalog pjesama i prodati prava na njihovo raspolaganje u budućnosti. Glazba u formi albuma se više u fizičkom smislu ne prodaje ni blizu kao nekad, glazbenici žive od alternativnih izvora zarade, ponajprije od živih nastupa, no i ta je „pipa“ bila zatvorena dvije godine zbog pandemije, pa se u posljednje vrijeme gomila glazbenih velikana starijih od 60 uključujući Boba Dylana, Springsteena, Neila Diamonda, Phila Collinsa…, odlučila trajno rastati od prava na vlastitu ostavštinu.


I kad postoje tvrtke koje su spremne platiti stotine milijuna dolara jer dugoročno u naplati autorskih prava vide profit, logika za ostarjele rokere je vrlo jasna.


Izgleda da postoji logika i za mlađe glazbene autore koji bi još pola stoljeća mogli uživati u tantijemima, no ipak prodaju kompletna ili djelomična autorska prava na svoje pjesme. Među njima se nedavno našla i australska reperica Iggy Azalea. Komentirajući prodaju svog kataloga izjavila je da je postigla cijenu od 8 brojki, što bi moglo biti između 10 i 100 milijuna dolara, s tim da je vjerojatno bliže ovoj prvoj brojci. Motivaciju prodaje objasnila je prilično ljudski, da ne kažemo prozaično, riječima da “više ne mora raditi niti jedan dan u životu“.
Azaela ima 32 godine i još puno života pred sobom i hoće li morati raditi išta u životu pitanje je životnog stila  i skromnosti. Nekim njezinim kolegama 10 milijuna dolara ne bi potrajalo ni godinu dana…


Prema pisanju Wall Street Journala, Iggy Azaela uskoro neće biti najmlađa glazbena autorica koja je prodala svoj katalog nekoj od kuća koje se bave autorskim pravima. Čini se da se na taj potez odlučio Justin Bieber, teenagerska zvijezda kojoj zasigurno cifra od osam brojki ne bi pomogla da više ne mora raditi ni jedan dan u životu s obzirom na životni stil.


I Biebera je pogodila sve slabija prodaja glazbe, i on se morao koncertno smiriti za vrijeme pandemije, ali i nakon nje nastavlja otkazivati turneje. Jednom zato jer nije „dovoljno unutra“, pa psihički nije spreman, drugi put iz objektivnih razloga jer ga je uhvatila rijetka bolest, odnosno Ramsay Hunt sindrom uzrokovan virusom koji zahvaća živce na licu.


Uglavnom, Bieberu očito treba gotovina da zadovolji svoje skupe životne navike. Navodno je Hipgnosis Music, jedna od najagilnijih tvrtki u otkupu kataloga glazbenika za njegov spremna iskeširati zamašnih 200 milijuna dolara. Za Biebera je jedini problem što taj novac mora dijeliti s mnogima jer je rijetko koju svoju pjesmu napisao sam.


Ako se dogovor postigne, Bieber će sa svojih 28 godina biti najmlađa glazbena zvijezda koja je prodala prava na svoju glazbu.