Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

GORA

HRT predstavio novu seriju koja je inspirirana herojima iz HGSS-a

Autor: Marinko Glavan

24.09.2023. 11:00
HRT predstavio novu seriju koja je inspirirana herojima iz HGSS-a

Foto: HRT/NLNisu slučajno Lokve odabrane za premijerno javno prikazivanje prve dvije epizode nove HTV-ove serije »Gora« koju će gledatelji državne televizije moći pratiti od 2. listopada 2023. u prime time terminu, ponedjeljkom i utorkom od 21.15.


Naime, Lokve su mjesto u kojima je sredinom davnih sedamdesetih zaživjela svojedobno iznimno popularna TV serija »Kapelski kresovi«, serija koja je po mnogočemu predstavila Gorski kotar i Gorane tadašnjoj državi. »Gora« će sada to, pola stoljeća kasnije, učiniti na hrvatskoj razini, a pokaže li se uspješnom, možda i van granica Lijepe Naše.


Ambiciozni projekt


»Gora« je u svom najvećem dijelu snimana baš na području Gorskog kotara – Delnice, Ravna Gora, Mrkopalj, Skrad, Lokve – te na obroncima zagrebačke gore i Žumberka, a u središtu pažnje je, istaknuto je pri  promociji, tim gorskih spašavatelja.
– U svakoj epizodi oni se bave novim slučajem potrage i spašavanja iza kojih nerijetko stoje ilegalne aktivnosti, prirodne nepogode, nemar i nesmotrenost, ali i vedrije teme poput vječno nepripremljenih turista.No osim spašavanja života i sprječavanja većih nesreća, članovi GSS-a bave se i osobnim problemima ljudi u teškim životnim situacijama, otuđenima, osamljenima i onima koji se teško odlučuju potražiti pomoć.


Serija je snimana na proljeće i ljeto 2023. godine, a ponuđenim sadržajem otvara društveno relevantne teme poput međuvršnjačkog i online nasilja, smjene generacija, otuđenja, odrastanja, spolne ravnopravnosti i drugih.


Ovaj ambiciozan televizijski serijal autorski je projekt Maje Pek-Brünjes i Danijela Peka koji je za HRT producirala tvrtka Antitalent, a razvoj serije potpomognut je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra – spomenuto je na predstavljanju serije.Još dvije sezone


Premijeri prve dvije epizode nazočio je glavni glumac Kristijan Petelin, podrijetlom iz Lokava, kao i Sandra Lončarić, Dinka Vuković, Barbara Nola, Jasmin Mekić, Lucija Rukavina i Romina Tonković. Uz njih tu su bili i pripadnici Gorske službe spašavanja, najviše njih iz delničke HGSS stanice.


Prepuni lokvarski DKC »Žaba«, a stajalo se i sa strane, s najviše je oduševljenja i gromkim aplauzom dočekao svog Kristijana čija je obitelj bila u publici, a uz njega nazočne prigodnim su riječima pozdravili sjajna hrvatska glumica Barbara Nola, urednica dramskog programa HTV-a Jelena Milošević te Danijel Pek, jedan od autora serija za koju se, načuli smo, priprema i snimanje dvije nove sezone.


Sto glumaca i više od 200 statista


Ukupno je snimanje trajalo 98 dana, u 22 epizode pojavljuje se 100 glumaca i više od 200 statista. Na redateljskim pozicijama izmjenjuju se Mladen Dizdar, Aldo Tardozzi i Radislav Jovanov Gonzo, a scenaristi su Maja Pek-Brünjes, Dora Šustić, Daria Stilin i René Gallo.


Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja bili su stručni suradnici na scenariju, a pet epizoda inspirirano je stvarnim slučajevima. Direktori fotografije su Ivan Zadro H.F.S., Stanko Herceg H.F.S. te Filip Kos. Direktorica serije je Nika Obučina, a urednica Jelena Milošević.U glavnim ulogama su uz Kristijana Petelina brojni glumci poznati hrvatskim gledateljima: Ugo Korani, Sandra Lončarić, Dinka Vuković, Aleksandar Cvjetković, Barbara Nola, Jasmin Mekić, Lucija Rukavina i Romina Tonković. U epizodnim ulogama pojavljuju se Bojana Gregorić Vejzović, Goran Grgić, Tena Nemet Brankov, Asim Ugljen, Sanja Milardović, Živko Anočić, Anđela Ramljak, Jelena Perčin te Nina Violić.