Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Velika transformacija

Helen Mirren je jedva prepoznatlljiva u ulozi jedine izraelske premijerke

Autor: T.I.

26.07.2023. 11:50
Helen Mirren je jedva prepoznatlljiva u ulozi jedine izraelske premijerke

Foto: Bleecker Street Film

Mirren se ponovno hvata u koštac tumačenja lika žene na čelu jedne države. Ovaj put nije u pitanju kraljica, već premijerka. Riječ je o Goldi Meir kojoj se "potrefilo" da vodi Izrael u vrijeme Yom Kippur rataAko je do nagrada, slavnoj britanskoj glumici Hellen Mirren će uvijek u najboljem sjećanju ostati njena uloga kraljice Elizabete za koju je dobila najprestižnije priznanje u svijetu filma – Oscara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.


Nakon gotovo dva desetljeća, sad se ponovno hvata u koštac tumačenja lika žene na čelu jedne države. Ovaj put nije u pitanju kraljica, već premijerka. Riječ je o Goldi Meir, jedinoj ženi na poziciji premijerke Izraela kojoj se „potrefilo“ da vodi državu u nesretno i teško vrijeme kratkog, ali traumatičnog Yom Kippur rata 1973. godine.


Film se jednostavno zove „Golda“ i prati premijerku okruženu muškim kabinetom koja je suočena s teškim odlukama koje mora donositi kako bi sačuvala izraelski ponos i istovremeno sačuvala milijune života na obje sukobljene strane. Povijest će reći da je u tome i uspjela s obzirom da je Yom Kippur rat uz teške bitke ipak trajao samo 19 dana.
Kao što se prije skoro dva desetljeća vješto transformirala u kraljicu Elizabetu, sudeći prema prvom traileru za film čiju režiju potpisuje izraelski redatelj Guy Nattiv (dobio Osacara za kratki film „Skin“ 2019. godine), ovdje je napravila možda još impresivniji posao. Naime, Helen Mirren kojoj je sad već 78 godina, u ulozi izraelske premijerke koja je u vrijeme događanja radnje imala 74 godine, gotovo je neprepoznatljiva.  Prema kritičarima koji su imali priliku vidjeti film koji će u distribuciju 25. kolovoza, i ponovno iznimno glumački uvjerljiva.


Uz nju, od zvučnijih imena u castingu kojim dominiraju izraelski glumci, pojavljuje se Liv Schreiber u ulozi Henryja Kissingera.


Inače, ova godine je Helen Mirren prilično zaposlena s obzirom na broj naslova u kojima se pojavljuje. Uz „Goldu“ za koju predmnijevamo da bi joj mogla donijeti nove glumačke nominacije i nagrade, Mirren se pojavljuje i u tri ovogodišnja blockbustera, upravo aktualni hit „Barbie“, pa zatim u filmu o superheroju iz DC svijeta „Shazam! Fury of teh Gods“, te akcijsko-oktanskom „Fast X“. Ove godine mogao bi se trebao pojaviti još jedan njen „ozbiljni“ film, ratna drama „White Bird“ koja je najavljena za kraj kolovoza, no distribucija je odgođena na neodređeno vrijem zbog štrajka ceha scenarista i glumaca.