Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Nekadašnja pobjednica Eurosonga

Emilija Kokić: Mi smo već prije trideset godina bili izvan svoga vremena

Autor: Đurđa Baljak

24.02.2023. 13:55
Emilija Kokić: Mi smo već prije trideset godina bili izvan svoga vremena

Foto: Privatna arhivaI vrapci na grani znaju kako Hrvatska na ovogodišnjem Eurosongu ima zanimljive predstavnike, a naravno riječ o riječkom rock bendu Let 3 s duhovitom, ali snažnom pjesmom, »Mama ŠČ«. Dok ih jedni kritiziraju, drugi im predviđaju visok plasman ili čak pobjedu.


Kultna pjesma


O svemu tome, ali i ostalim tema, odlučili smo porazgovarati s našom Zadrankom Emilijom Kokić koja je davne 1989. godine sa svojom grupom RIVA odnijela pobjedu na Eurosongu u švicarskom gradu Lausannei sa sada već kultnom pjesmom »Rock me« Rajka Dujmića i Steve Cvikića.


– Kada smo mi bili na Eurosongu, bilo je jako važno kakvom se pjesmom predstavljaš. Mi smo za svoje vrijeme bili jako urbani i moderni, imali smo pomno osmišljen stajling i razrađene sve detalje koji su važni za takav tip festivala. Zapravo već tada, prije trideset godina, nazirali su se začeci važnosti scenskog nastupa i koreografije, tako da smo mi na određeni način već tada bili izvan svoga vremena, prisjetila se Kokić te istaknula nužnost promjene.
– Ako je prije trideset godina bio važan vizualni nastup, onda možete misliti koliko je to zapravo danas važno. U moje vrijeme je bila najvažnija pjesma, a danas je svim izvođačima koji dobiju priliku nastupati na tako velikoj pozornici pred milijunskim auditorijem najvažnije da budu primijećeni.


Dakle, u tom smislu izvođači čine sve što mogu kako bi to postigli, a moj moto je uvijek »Živi i pusti druge da žive«, objasnila je Kokić i dodala kako je to sve showbusiness gdje je svima dozvoljeno raditi što žele i za što smatraju da će im povećati šanse za što bolju primijećenost.


Promjene i progresivnost


Iako ove godine nije pratila Doru, poslušala je predstavničku pjesmu »Mama ŠČ«.


– Ove godine nisam pratila Doru, ali sam čula pjesmu i vidjela kako se tu nešto jako zahuktalo. Na kraju krajeva u tome je poanta s obzirom na to kako se Eurosong konstantno razvija i raste. U tom kontekstu sviđa mi što Eurosong nije isti kakav je bio prije trideset godina, ali sviđa mi se i što ja nisam ista kakva sam bila prije trideset godina.


Dakle, važna mi je promjena i volim sve što se mijenja i što život donosi. Pritom, ne kažem da mi se uvijek sviđa smjer, kazala je Kokić i komentirala ovogodišnje pobjednike Dore.


– Let 3 je stvarno kultna grupa i s pjesmom »Mama ŠČ« imaju vrlo jasnu poruku koja nisam odmah na prvu shvatila. U svakom slučaju ispunili su ono što je važno za jedan takav nastup i svakako će biti primijećeni. Iako možda ne bih istog trena kupila ulaznicu i otišla u prvi red na njihov koncert, svakako podržavam promjene i progresivnost koju donose svojom glazbom, kazala je nekadašnja pobjednica Eurosonga.


Velika štreberica


Nakon raspada grupe RIVA Emilija se posvetila solo pjevanju, a od 2004. godine vodi vlastitu školu pjevanja koja uspješno raste iz godine u godinu. Dok je svoju pjevačku karijeru nekako stavila postrani, vrlo je aktivna u polju školovanja. Naime, pored toga što odgaja nove pjevačke nade, paralelno aktivno radi i na osobnom školovanju.


– Glazbu sam nekako stavila postrani zato što sam se posvetila školi pjevanja. Zaista jako uživam u svojoj školi u Zagrebu, a možda uskoro otvorim jednu takvu i svom rodnom Zadru, zaključila je Kokić i dodala kako je uz sve to velika štreberica jer se posljednjih šest godina posvetila studiranju, a trenutačno završava diplomski rad.


Iako nije htjela otkriti o kojem je studiju riječ, mi joj želimo svu sreću i puno uspjeha u daljnjim životnim transformacijama.