Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Glas naroda

Čitatelji Rotten Tomatoesa izabrali najbolje filmove u posljednjih 25 godina

Autor: T.I.

22.09.2023. 16:41
Čitatelji Rotten Tomatoesa izabrali najbolje filmove u posljednjih 25 godina

Foto: Warner Bros

Primjetno je da je publika žanrovski određenija u popisu svojih favorita od filmskih kritičara, većinom su to filmovi o super junacima, ili neki oblici SF-a i fantaastičnih avanturističkih filmovaUz IMDB i agregatnu stranicu Metacritic, Rotten Toamatoes je već četvrt stoljeća najbolje mjesto za preporuku obaveznog gledanja ili zaobilaženja u širokom luku nekog filmskog naslova. Koncept je od početka bio jednostavan, na jednom mjestu prikupiti recenzije nekog filma što većeg broja predstavnika stručne javnosti, odnosno filmskih kritičara s obje strane Atlantika i izračunati postotak odobravanja. Dakako, što je veći postotak, film bi trebao biti bolji.


Rotten Tomatoes ovih dana slavi 25 godina otkad se pojavio na internetu i za ovu obljetnicu je – za promjenu – upitao svoje korisnike, odnosno obične ljude i filmofile da oni izaberu najbolje filmove u tih 25 godina.


Prije toga napravili su isto s „potvrđenim“ kritičarima Rotten Tomateosa. Pobjednici nisu isti, ali mora se reći da se ukus kritičara i filmske publike ne razilazi previše. Dok su kritičari (u  prosjeku), najboljim filmom u posljednjih 25 godina pomalo iznenađujuće proglasili distopijski post-apokaliptični akcijski film „Mad Max: Fury Road“ iz 2015. godine, publika se odlučila za vjerojatno najbolji film o super-junacima ikad, Nolanov „The Dark Knight“ iz 2008. godine.
I „Mad Max“ je ušao među 25 na ovoj listi, ali bitno niže, na 19. mjesto. Generalno, postoji konsenzus između publike i kritike. Naime, svega dva-tri filma na listi publike su po izlasku dobila manje od 80 posto odobravanja kritike. Jedan od njih vrlo je visoko na listi, na drugom mjestu je SF „Interstellar“ kojem je kritika dala „tek“ 73 pisto pozitivnih ocjena. Zanimljivo, filmove na prva tri mjesta publike potpisuje isti autor. I Batmana i „Interstellar“ i treći „Inception“ režirao je Christopher Nolan.


Primjetno je da je publika žanrovski određenija u popisu svojih favorita od filmskih kritičara, većinom su to filmovi o super junacima, ili neki oblici SF-a i fantastičnih avanturističkih filmova. Isto tako, na listu najboljih po glasovima fanova ugurao se samo jedan internacionalni film, odnosno film na neengleskom jeziku. Očekivano, riječ je o korejskom „Parazitu“ koji je ušao u povijest 2019. kao prvi film na neengleskom jeziku koji je dobio Oscara za najbolji film u apsolutnoj kategoriji.


S druge strane, kritičari su se u svom izboru sjetili i drugih kimematografija kao što je francuska, japanska ili kineska i neke od njih stavili vrlo visoko poput nerazvikane francuske drame „Portret dame u plamenu“ iz 2019. godine.