Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IN MEMORIAM

Brojni građani odali počast neponovljivom umjetniku Massimu

Autor: Nikolina Lucić

04.01.2023. 10:10
Brojni građani odali počast neponovljivom umjetniku Massimu

Foto: Mislav Klanac

Posljednji ispraćaj velikog pjevača na Gradskom groblju u ZadruNepregledno se mnoštvo građana na Gradskom groblju Zadar oprostilo jučer od nezamjenjivog i jedinstvenog Massima, koji nas je krajem prošle godine napustio nakon kratke borbe s bolešću.


Od Massima su se oprostili mnogobrojni prijatelji i kolege, kao i mnogi građani, koji su iskoristili posljednju priliku da odaju počast jednom od najvažnijih domaćih umjetnika, koji je svojim talentom i pjesmama obilježio generacije.


Gradsko groblje bilo je prepuno Massimovih prijatelja i obožavatelja


Neponovljiv umjetnički žar


Massimo je svojom jedinstvenom bojom glasa i nepresušnom pozitivom na domaćoj sceni stekao mnoge prijatelje i obožavatelje, koji o njemu imaju samo riječi hvale.
Massima je svatko volio. Krasila ga je dobrota i ljubav prema glazbi, zbog čega je tako lako sklapao prijateljstva na sceni. Njegova nas je bolest sve iznenadila, no nitko nije mogao niti pomisliti da će nas tako brzo napustiti.


Stotine su ljudi došle Massima ispratiti na posljednje počivalište


Gibonni, Neno Belan, Gulianno, Tomislav Bralić, Tonči i Vjekoslava Huljić samo su neki od njegovih estradnih kolega koji su se po posljednji put u Zadru oprostili od voljenog Maxa.


Tonči Huljić kazao je kako će se Massima svatko sjećati na svoj način. Sa svojim je kolegama gradio čvrste veze, a s publikom odnos kakav rijetki umjetnici postignu. Bio je poštovan i obožavan i izvan granica Lijepe naše, tako da će njegovo naslijeđe i talent
nastaviti živjeti u srcima milijuna njegovih obožavatelja.


Tonči Huljić sa suzama se prisjetio rada i prijateljevanja s pokojnim Massimom


“Svi smo s njime imali svojevrsne kredence uspomena. Bio je dostojanstvena i jedinstvena figura iskrena identiteta i ljubavi prema
umjetnosti. Ozbiljno je shvaćao umjetnost i nju je slavio na neponovljiv način. Mlađi će ga pamtiti po jedinstvenu stilu, a mi po godinama zajedničkog rada i uspomena, poručio je Huljić, dodavši kako je Massimov odlazak ostavio veliku rupu u njegovu srcu.


Svi se slažemo da je bio poseban čovjek i umjetnik kakav se rijetko rađa. Posjedovao je čvrst i nehinjen stav i odnos prema umjetnosti. Jednom kada i mi koji smo ga poznavali odemo na drugi svijet, mlađim ćemo generacijama prepustiti da uspomenu na njega nastave njegovati slušajući njegovu glazbu”, dodao je Huljić.


Nije se skrivala tuga zbog Massimove prerane smrti


“Znali smo se preko 40 godina, još iz vremena Doriana Graya. Uvijek sam se veselila druženju s njime, jer su svi putevi za nas dvoje vodili u Zadar. Imao je zaraznu energiju te mi nije bilo niti u primisli da će ovako naglo otići, kazala je Marina Tomašević,
kazavši kako je hrvatsko glazbeno nebo napustio čovjek jedinstvene i sjajne energije.


Nisam znala za njegovo stanje. Kada sam čula, bojala sam se najgoreg, no nisam mogla niti zamisliti da će otići tako prerano. Zadar je izgubio puno, a Hrvatska previše”, poručila je Tomašević.


Massimo ostavio neizbrisiv trag


Gibonni je, pak, kazao kako će se kreativce uvijek pamtiti po njihovu zenitu i umjetničkom stvaralaštvu.


“Massimo nas je napustio upravo u svom zenitu. Imao je još toliko potencijala i toliko toga za ponuditi. Tri dana prije smrti čuo se s našim zajedničkim prijateljem Nikšom Bratošem, kada mu je kazao da se osjeća odlično i želi raditi. Ostavio nas je u cvijetu mladosti“, poručio je Gibonni, podsjećajući kako umjetnici ne znaju za koncept godina, već samo rada i stvaralaštva.


Gibonni se upisao u knjigu žalosti


Kada sam čuo tu tužnu vijest, prvo sam pomislio da je otišao prerano, jer smo tek otkrili ono najbolje od njega. Dugovao nam je još izvrsnih hitova i nezaboravnih nastupa. Još prije nekoliko dana govorio je o svojim planovima i idejama za budućnost”, istaknuo je Gibonni.


Obitelj pokojnog Massima Savića


Renato Švorinić, ravnatelj HNK-a Zadar osobno je poznavao Massima i imao čast s njime svirati.


“Uvijek je volio Zadar. Bio je vezan za grad. Prije 15-ak sam godina s njim i Matijom Dedićem stvarao glazbu i to neću nikada zaboraviti. Hrvatska je izgubila jedinstvenog i neponovljivog umjetnika”, poručio je Švorinić.


I zadarski je bard Đani Maršan odao posljednju počast svom estradnom kolegi, kojeg će pamtiti po veseloj naravi i nezaboravnim hitovima.


“Iako pripadamo različitim generacijama, ja sam od njega 18 godina stariji, međusobno smo se poštovali i uvažavali. Nažalost, nismo imali prilike usko surađivati, no Massimo je bio i uvijek će biti jedan od onih neponovljivih izvođača i interpretatora, koji će se uvijek pamtiti”, rekao je Maršan.


Građani su u dugom redu čekali da se po posljednji put oproste s Massimom


Pogrebu je nazočio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, te predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, kao i mnogi građani, koji
su u dugom redu čekali da se po posljednji put oproste sa svima voljenim Maxom, kojem želimo da i s druge strane nastavi uživati u glazbi, svojoj najvećoj ljubavi.


Svi su složni kako je Massimov odlazak gubitak od kojeg ćemo se teško oporaviti. Na sceni se rijetko pojavljuju izvođači tako jedinstvena karaktera, sposobni publiku tako lako očarati svojim pjesmama i glasom. Massimo je bio više od pjevača. On je
bio jedinstven i neponovljiv umjetnik, koji je poštovao i volio glazbu. Svoj je talent na najbolji mogući način darivao svojoj publici, na čemu ćemo mu uvijek biti zahvalni.


Massimo će uvijek biti u našim srcima


Foto: Mislav Klanac