Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAGODBA

Britanski MGN isplatit će princu Harryju značajnu odštetu

Autor: Hina

09.02.2024. 21:48
Britanski MGN isplatit će princu Harryju značajnu odštetu

Foto: ReutersPrinc Harry pristao je na nagodbu u tužbi protiv izdavača Mirror Group Newspapers zbog hakiranja telefona i drugih nezakonitih radnji nakon što je izdavač pristao platiti znatnu odštetu i pravne troškove, rekao je Harryjev odvjetnik Visokom sudu u Londonu u petak.


Visoki sud presudio je u prosincu da je Harry bio žrtva nezakonitog prikupljanja informacija. Novinari tabloida Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People hakirali su njegov telefon, a njihovi urednici su znali za to.


No ta presuda je razmatrala samo 33 od 148 članaka na koje se Harry žalio. Presuda je bila u njegovu korist za 15 od njih. Harryjev odvjetnik David Sherborne rekao je sudu da je MGN sada priznao preostali dio njegovog zahtjeva. “Mirror Group Newspapers platit će vojvodi od Sussexa značajan dodatni iznos na ime odštete”, rekao je Sherborne.
Mlađi sin britanskog kralja Karla III., koji je postao prvi član te kraljevske obitelji u 130 godina koji se pojavio na sudu u lipnju, prvo je trebao dobiti 140.600 funti odštete nakon što se sudac složio da su ga novinari MGN-a nezakonito prisluškivali.


Harry je bio jedan od otprilike 100 tužitelja protiv MGN-a, a među njima su bili još glumci, sportske zvijezde, slavne ličnosti i osobe koje su imale veze s uglednim osobama. Harry i još tri osobe izabrani su kao testni slučajevi.


Sudac Timothy Fancourt zaključio je u prosincu da je MGN hakirao i provodio nezakonite aktivnosti kao što je “blagging”, odnosno dobivanje informacija prijevarom, od 1996. do 2011. godine pa čak i dok je trajala javna istraga o nezakonitim radnjama u britanskim novinama.


Sherborne je rekao da će MGN vjerojatno morati platiti više od dva milijuna funti za pokrivanje nastalih pravnih troškova stranaka u postupku, kao i 400.000 funti za prinčeve pojedinačne troškove.


Harry se nije u petak pojavio na sudu. Ovog tjedna je doputovao u Britaniju nakon što je saznao da je njegovom ocu dijagnosticiran rak.


Sastali su se u utorak na manje od sat vremena prije nego što je Karlo III. napustio London i otišao u svoju kuću u istočnoj Engleskoj. Harry je napustio London idućeg dana kako bi se vratio u Kaliforniju.