Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I WANNA DANCE WITH SOMEBODY 

Biografski film o Whitney Houston stigao u kina

Autor: Ervin Pavleković

22.12.2022. 07:32
Biografski film o Whitney Houston stigao u kina

Radost i tuga, kušnje, nevolje, trijumfi i neuspjesi pjevačiceOna je bila i još uvijek jest jedna od onih zvijezda koje se nazivaju i samo jednim imenom onime zvjezdanoga sjaja – Whitney – koji je petrificiran u svijetu glazbe i showbusinessa. Riječ je, dakako, o jednoj od najvećih pjevačica svih vremena iznimnoga vokala i iznimne osobnosti – Whitney Houston koja je još nazivana i »The Voice«.


Mnogi bi se glazbeni znalci složili s činjenicom da je upravo Whitney Houston, Afroamerikanka koja je svoj glazbeni put započela u crkvenome zboru, utrla put svim novijim pop pjevačicama, no i definirala što uopće znači biti istinska pop zvijezda.


Bez senzacionalizma


Njezine su pjesme već sad nezaobilazni pop klasici, ne samo zbog kvalitete, već i zbog složenosti za izvođenje i interpretaciju, a dio su svakog glazbenog natjecanja, od X Factora, The Voicea, do raznih inačica showa Got Talent diljem svijeta te se puštaju i rado su slušane na svim svjetskim radiopostajama.
Naravno, tu je prvo nepresušni izvor inspiracije klasik »I Will Always Love You« iz popularnog filma »Tjelohranitelj« (1992.), zatim i druge popularne pjesme poput »I Wanna Dance With Somebody«, »I Have Nothing«, »Where Do Broken Hearts Go«, a koje će biti dio novoga »biopic« filma posvećenog upravo popularnoj pjevačici koja nas je napustila 2012. godine.


Whitney Houston jedna je od najpopularnijih pjevačica svih vremena i najnagrađivanija pjevačica svih vremena s više od četiri stotine osvojenih nagrada, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, a novi biografski glazbeni film »I Wanna Dance With Somebody« (2022.) osvijetlit će njezin životni put od samih početaka, do vrhunca slave, pa sve do mračnih trenutaka kojih je također bilo.


U samo desetak godina od smrti pjevačice pojavilo se nekoliko filmova o njezinom životu, »Whitney: Biti svoja« (2017.), »Whitney« (2018.) i drugi, koji su pokušali prikazati njezin život, no na senzacionalistički način uz prevelik otklon prema negativnome prikazu njezina života i djelovanja.


Sada imamo priliku vidjeti je li novi film o životu slavne pjevačice uspio u onome u čemu prethodni nisu, a ako je suditi po tekstu novinara The Guardiana Jima Farbera, film ipak uspješno prikazuje život slavne pjevačice te vješto izbjegava prikaz nje kao žrtve sudbine. U filmu glavnu ulogu tumači Naomi Jackie, uz koju glume i Stanley Tucci, Tamara Tunie, Ashton Sanders, Clarke Peters i Kasi Lemmons.


Režiju potpisuje redateljica Kasi Lemmons nominirana za Oscar, a scenarij također za Oscar nominiran Anythony McCarten. Službeni najavni video za film pokazuje smještanje filma u razdoblje između Whitneynih početaka, prve izvedbe i potpisivanja ugovora, sve do spektakularne izvedbe američke himne na Superbowlu koja je jedna od najboljih, ili najbolja, ikada u povijesti tog glazbenog događaja.


Slavlje ostavštine


Filmska ekipa nedavno se, u povodu premijere na AMC Lincoln Squareu u New Yorku, za Hollywood Reporter osvrnula na film. Naomi Jackie kazala je kako joj je bio izazov kako dati ravnotežu dvjema stranama života velike pjevačice, no film je, smatra, uspio uravnotežiti obje strane života, privatan i poslovni.


U tom procesu, odnosno nastojanju, ističe, bitno je reći istinu, ali ujedno i zaštititi nečije dostojanstvo i integritet. Ashton Sanders, koji glumi Houstoninog muža Bobbyja Browna, smatra da film odlično pokriva cijeli život Whitney Houston, jer je vidimo od njezinih početaka, u usponu do vrhunca, pa sve do nesretnog kraja. Iako osim uspona, u njezinu životu postoje i padovi, kaže, pa ipak sve ostavlja dojam lijepoga.


Prema riječima Tamare Tunine, koja glumi Whitneynu majku Cissy Houston, “poanta filma je pokazati trijumfe i neuspjehe, kušnje i nevolje, radost i tugu pjevačice”.


Producenti filma su bivši suradnik Whitney Houston Clive Davis i njezina šogorica Pat Houston, koja je također radila kao menadžerica pjevačice i koja je kazala kako je Davis jedna od onih osoba u Whitneynom životu koje je ona u potpunosti poštovala, posebice zbog toga što ju je volio, kao i njezin posao, a znao je i koliko je posebna.


Naravno, kad se radi o životu pjevačice, film je trebao otkriti i njezinu drugu stranu, onu osobnu koja je uključivala borbu s opijatima, pa film govori i o njezinoj seksualnosti, o njezinoj ovisnosti o drogama, no daje uvid i u suradnju između Davisa i nje. Film je ujedno, kaže Davis, i slavlje Whitneyne ostavštine, glazbe koju su zajedno stvarali. Usto, Davis ističe i izvrsnog Stanleyja Tuccija koji tumači upravo njega, a kako smatra, u svojoj ulozi je nevjerojatan i ne može zamisliti nikoga drugog.