ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U žiriju i hrvatska novinarka

Povodom Dana žena proglašen "ženski automobil godine": Ovog puta to je KIA Niro

Autor: Edi Prodan

08.03.2023. 10:10
Povodom Dana žena proglašen

Iako su u trendu nešto veći i povišeniji automobili, pobjeda Kia Nira pokazuje da su gradski automobili i dalje poželjni na tržištuTradicionalno kad na Novom Zelandu osvane osmi dan mjeseca ožujka, WWCOTY – Women’s World Car of the Year objavljuje svoju najznačajniju nagradu, onu koja pripada – “ženskom automobilu godine”. Ovog puta te je čast pripala – KIA-i Niro, zanimljivom, funkcionalnom i u energetskom smislu, zahvaljujući svojoj hibridnosti, ekološkom automobilu kompaktnog razreda.


Zahvaljujući Ines Brežnjak, novinarki portala Net.hr, svojedobno i riječkoj studentici, čast da participira u tom izboru ima i Hrvatska jer smo jedna od svega 43 države koja u njemu sudjeluje. Kakve su joj impresije s izbora, i kako općenito doživljava ulogu žena u automobilskom svijetu upitali smo samu Ines.


– Ovogodišnji izbor bio je zaista težak jer je konkurencija bila iznimno velika, a automobili koji su ušli u izbor sjajni. Iako su u trendu nešto veći i povišeniji automobili, pobjeda Kia Nira pokazuje da su gradski automobili i dalje poželjni na tržištu te ih ne treba otpisati.
Veseli me što sam i sama bila u žiriju, imala prilike birati te biti dio ove priče. Pobjednik je objavljen na sam Međunarodni dan žena, po novozelandskom vremenu, i datum nije slučajno odabran. Želja svih nas koje smo u žiriju je da se ojača pozicija žena u automobilskoj industriji, koja još uvijek slovi za “mušku”, a sve vezano uz automobile i dalje je “muški posao”. Želimo to promijeniti i mislim da smo na dobrom putu – naš žiri raste iz dana u dan, a naša organizacija postaje sve prepoznatljivija diljem svijeta, istaknula je Brežnjak.


Od ukupno 59 kandidata, nakon dva kruga glasanja, titulu je osvojio Niro, dok su pobjednici u šest kategorija odlučeni već nakon prvog kruga. Kia Niro je tako i najbolji gradski automobil, Jeep Avenger najbolji obiteljski SUV, Citroën C5 X najbolji veliki automobil, Nissan X-Trail je najbolji veliki SUV, Audi RS 3 najbolji sportski automobil te Ford Ranger najbolji 4×4/Pick-up. Kako i nalažu propozicije, ukupni se pobjednik bira između pobjednika po kategorijama.


– Pobijedila je KIA s Nirom, ali svaki od finalista imao je dovoljno kvalitete kako bi i sam osvojio nagradu, zaključila je Marta Garcia, izvršna predsjednica WWCOTY-a.