Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

U sjećanje na pisca

Podijeljena priznanja laureatima osme po redu nagrade »Goran Buić«

Autor: Nikolina Lucić

29.11.2022. 10:09
Podijeljena priznanja laureatima osme po redu nagrade »Goran Buić«

Foto: Mate KominaLaueratima osme po redu književne nagrade »Goran Bujić – književnici novinari« i književne nagrade »Donat« u Gradskoj su knjižnici Zadar dodijeljena priznanja za ovu godinu. Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, dugogodišnjeg novinara Zadarskog lista, pisca i urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, dodjeljuje se i nagrada »Donat« za životno djelo i »Donat« za kulturno djelovanje i suradnju sestrinskim udrugama.


– Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva te Hrvatskoga književnoga društva ogranak Zadar, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: ‘Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici novinari’, kao i nagrade ‘Donat’ za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD te nagradu ‘Donat’ za životno djelo, ispravljajući nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica, ističe Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD te HKD ogranak Zadar, organizator dodjele nagrada.


– Radimo na još 10-ak naslova, dok smo u ovoj godini izdali sedam naslova. I u budućnosti nastavljamo s aktivnim izdavaštvom i književnim priredbama, kazao je Šimić Tonin, dodavši kako vrednuju i umjetnist na čakavštini, darujući nagradu Joja Ricov.
Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan. Ovogodišnji dobitnici nagrada su Snježana Babić Višnjić, Gorgi Kalajdziev, Mihael Arčon, Zvonimir Nemet, Srđan Duhović, Ivan Dobra Žirjanin i Vesna Benić u ime udruge »Stihovi i Note«.


Počasni predsjednik društva i idejni začetnik HKD Viktor Orlić u kratkom je govoru istaknuo kako je zadarski ogranak uvijek bio aktivan i plodonosan, te kako je sjećanje na Gorana Bujića neponovljiv način odavanja počasti jednom od najpoznatijih zadarskih novinara.


Osim dodjele nagrada, novim članovima HKD ogranak Zadar podijeljene su članske iskaznice.