Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IN MEMORIAM

Jedan od naših najpopularnijih glazbenika izgubio je bitku s teškom bolešću

Autor: Ivana Kocijan

24.12.2022. 10:31
Jedan od naših najpopularnijih glazbenika izgubio je bitku s teškom bolešću

Foto: Arhiva NL

»Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti«, poručile su njegova supruga Eni i kći Mirna “Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna” – riječi su kratke, šokantne i nevjerojatne objave na društvenim mrežama koja je jučer poslijepodne zavila u crno čitavu zemlju.


U glazbi oduvijek


Pjevač Massimo Savić preminuo je jučer u Zagrebu u 61. godini života, objavila je u petak na Massimovim službenim Facebook stranicama njegova obitelj, supruga i kći. Vijest o iznenadnoj smrti jednog od naših najboljih i najpopularnijih vokalista, i vrsnih gitarista, potvrdili su i iz diskografske kuće Aquarius Records. Massimo Savić umro je u Vinogradskoj bolnici, prenijeli su mediji.


“Dodirni me slučajno”, “Neka ti plove brodovi”, “Nama se nikud ne žuri”, “Stranac u noći”, “Samo za tvoje oči”, “Benzina”, samo su neki od njegovih nebrojenih hitova kojima je oduševljavao publiku.
Hrvatski pjevač i skladatelj Massimo Savić rođen je u Puli 6. lipnja 1962. godine. Kako je moguće iščitati iz njegove biografije, do treće je godine živio u Raši, a od treće do šeste godine živi odvojeno od oca Sergija s majkom Eldom u Aversi kraj Napulja, kod djeda Giovannija i bake Anne, u društvu brojnih teta i ujaka.


Najviše vremena provodio je u društvu najmlađe tete Eleonore, od milja zvane Elly, koja je imala lijep glas i jako izražen talent za likovnost te je podučavala Massima talijanskim narodnim pjesmama. Zahvaljujući njoj već je od četvrte godine pjevao i bez problema hvatao drugi glas dok Elly pjeva, i tu se već jasno vidjelo da će glazba imati važnu ulogu u njegovu životu.


Foto: Vedran Karuza


Dorian Gray i solokarijera


Nakon dolaska u Zagreb 1982. osnovao je art rock grupu Dorian Gray s kojom 1983. objavljuje album »Sjaj u tami«, a godinu dana kasnije i »Za tvoje oči«. Godine 1987. objavljuje prvi solistički album “Stranac u noći”, a slijede “Riječi čarobne” i još četiri albuma do 1995. godine kada Massimo na albumu “Benzina” izvodi istoimeni hit. Nakon 2003. uslijedili su albumi s pjesmama koje mu četiri godine zaredom donose nagradu Porin.


U rujnu 2008. album “Sunce se ponovo rađa” donosi novi studijski materijal te na 20. dodjeli diskografske nagrade Porin u Rijeci ponovo osvaja statuu za najbolju mušku vokalnu izvedbu i postaje glazbenik s najviše osvojenih Porina u toj kategoriji. Massimo je devet puta nagrađivan nacionalnom diskografskom nagradom Porin za mušku vokalnu izvedbu, a prvi Porin dobio je 2004. za izvedbu skladbe »Znam zašto te osjećam«.


Početkom 2015. kreće u televizijsku avanturu prihvativši ulogu člana žirija u svjetski poznatom glazbenom TV projektu “X Factor”, kod nas nazvanom “X Factor Adria”. Sudjelovao je i u RTL-ovim “Zvijezdama” te hrvatskoj inačici “The Voice”. Ostvario je i nekoliko manjih televizijskih uloga te u sinkronizaciji crtića.


U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri surađivao je s mnogim glazbenicima, među ostalima i s Arsenom Dedićem itd.


– Jedan sam od onih ljudi koji je možda najviše surađivao s drugim glazbenicima i radio na drugim projektima, od Belana, do EKV-a, Filma, ali nikad to nisu bile dogovorene stvari, to je nešto što se dogodi, što determinira određeni trenutak, izjavio je svojevremeno za naš list.


U srpnju 2021. nastupio je na kastavskoj Crekvini, Foto: SERGEJ DRECHSLER


Primorski suradnici


Prije šest godina poznati je pjevač stao na daske koje život znače, zahvaljujući predstavi »Dipinto di blu« Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u kojoj se pojavio kao poseban gost.


– Bilo je to predivno iskustvo jer je talijanski moj materinski jezik. Nevjerojatno je koliko je znanje zakopano u ladicama podsvjesti i tu je kad ti zatreba. Drago mi je što sam u predstavi izvodio »Magari« Renata Zera, jedan od najboljih tekstova ikad. Bio je apsolutni užitak raditi u Talijanskoj drami, nadam se da će me još zvati, otkrio nam je nakon predstave.


Neke od njegovih najvećih hitova, poput “Tišine”, napisao je Riječanin Sandro Bastiančić iz En Facea, koji je zaslužan i za njegove pjesme “Paranormalan”, “Dijete u meni”, “Jedan potez previše”, a jedan od njegovih stalnih suradnika bio je i lovranski producent, aranžer, skladatelj Ivan Popeskić.


U Massimovom pratećem bendu prateće su vokale pjevale Opatijke Martina i Mateja Majerle, s njim je svirao riječki gitarist Ivan Pešut i basist Henry Radanović, a trag na njegovim albumima ostavili su i Marko Lazarić, Elvis Stanić, Olja Dešić, Branimir Gazdik i drugi… Među njegovim najvećim hitovima u zadnje vrijeme je i pjesma “Mali krug velikih ljudi”, koju je njezin autor Ivan Dečak opisao kao pozitivnu himnu o ovom negativnom vremenu, a odličan uspjeh ostvarila je i Massimova pjesma “Zamisli”, posljednja pjesma jednog od naših najboljih kantautora, pokojnog Rajka Dujmića, koju je Ivan Dečak glazbeno dovršio, a zatim napisao i cjelokupan tekst.


Massimo je tijekom proteklih godina uspješno napunio i rasprodao brojne dvorane u Hrvatskoj – Šalatu, Dom sportova, nekoliko dvorana Lisinski, riječki Centar Zamet, splitsku Spaladium Arenu, Gripe, Sustipan, pulsku Arenu, a 5. studenoga ove godine održao je i koncert karijere, spektakularni nastup u Areni Zagreb.


Za jednog od naših najvećih, najpopularnijih i najboljih vokalista bio je to najveći koncert ikad, koncert nakon kojeg, nažalost, većeg i boljeg više nikad neće biti.


Foto: Vedran Karuza


“Pjevaj u nebesima”


Od dragog kolege i prijatelja jučer su se na društvenim mrežama oprostili mnogi Massimovi suradnici i prijatelji.


“U prolazu smo svi, svakom se vrijeme isto troši, svakom je dan bogom dan, netko će ljubit, a netko ostat sam.” Baš na današnji dan si morao otići, dragi Max. Dvadeset i treći prosinca. Iskrena sućut obitelji”, napisao je Tony Cetinski.


Sanja Doležal napisala je: “Dragi Massimo, pjevaj zauvijek u nebesima. Eni i Mirna, iskrena sućut u vašoj boli!”


“Massimo… Pa je li to moguće? Prijatelju dragi, počivao u miru. Nikako nismo uspjeli realizirati taj duet koji planiramo već dvije godine, toliko smo vremena proveli na telefonu pričajući o životu i svemu što dolazi i sad ovo.


Potpuno sam u šoku. Da mogu vratiti vrijeme, vratio bih se na početak studenog i došao na tvoj veliki koncert u Arenu i otputovao dan kasnije. Bio si velik i poseban. Hvala ti na svoj glazbi, podršci i ljubavi. Voli te Dino”, napisao je na Facebooku Dino Jelusić.


“Druže, hvala ti na trenucima koje ću pamtiti. Putuj s mirom…”, napisao je na Facebooku saksofonist Igor Geržina, dok je skladatelj Marko Tomasović napisao: “Najiskrenija sućut obitelji. Veliki pjevač.”