ponedjeljak, 8. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Udruga mladih Ahimsa

Uprizorena predstava „Čarobnjak iz Oza by Jurica Milin“

Autor: Portal ZL

29.05.2024. 20:50
Uprizorena predstava „Čarobnjak iz Oza by Jurica Milin“

Foto: Udruga mladih Ahimsa



Jurica Milin svestrana je osoba koja voli biti uključena u razne aktivnosti, ali i biti okružena ljudima. Kada je u tridesetima počeo učiti čitati sa svojom prijateljicom Mirom Treursić, nije mogao ni sanjati da će iz toga proizaći knjiga „Živite zajedno i sretno“ (2022.), koja je bila zapravo potvrda njegovog naučenog čitanja velikih tiskanih slova. I kako to u životu obično biva kada se napravi tako jedan veliki korak, na tome se ne može stati. Jurica je nastavio i dalje razvijati svoje čitalačke vještine, ali i učiti mala slova.


Foto: Udruga mladih Ahimsa


Donacija financijskih sredstava Košarkaškog kluba „Diadora“ od lige „Kazni me za dobro“ i donacije dobivene u znak zahvale za volontersku izradu zahvalnica bili su dovoljan poticaj da se Udruga mladih Ahimsa ponovo upusti u novi kreativan projekt. Kao i s knjigom, iz Jurine ljubav prema filmu Čarobnjak iz Oza, kojeg gleda skoro svakog vikenda, i želje da jednom postane glumac izrodila ideja da se uprizori kazališna predstava „Čarobnjak iz Oza by Jurica Milin“ i na taj način ovjekovječi naučeno čitanje malih slova.


Volonterski angažman započeo je prošle jeseni s čime su krenule nove avanture zvane mala slova. Jurica je vokalno popratio dijaloge koji se odvijaju u filmu, a volonterka Mira Treursić je sve detaljno zapisivala. Zatim je krenulo čitanje napisanog, ali i prerada samog teksta, odnosno minijaturna dopuna kako bi se od istog uistinu dobio scenarij za samu predstavu. Sve likove Jurica je odredio još prije 3 i pol godine, a zbog određenih okolnosti, jedna osoba je samo zamijenjena od originalne dodijeljene uloge samog Jurice, dok se sve ostalo uistinu uspjelo organizirati točno po njegovoj ideji. Jurica je također autor tekstova pjesama koje se pojavljuju u predstavi. Uza sve svoje obaveze, Jure je redovito dolazio na sve probe koje su bile jako česte i dinamične te je sudjelovao na svim kreativnim radionicama izrade scenografskih rekvizita i elemenata.


Foto: Udruga mladih Ahimsa




Jure je osim pisanja scenarija utjelovio i lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini pa je tako Vještice utjelovila Juričina majka, Klaudija Milin. Dobru Vilu prikazala je Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirao se u likove Henryija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzela je ulogu Dorothy, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je bila zadužena za scenografiju, utjelovila je Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.


Svi oni, ali i mnogo drugih volontera koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ove kazališne predstave, skupili su oko 1500 volonterskih sati u zadnjih pola godine aktivnog angažmana i truda. Ovu priliku koristimo kako bismo im svima od srca zahvalili za njihovo vrijeme, energiju te sve uloženo i žrtvovano kako bi predstava uopće ugledala svjetlo dana. Ponekad je bilo potrebno i puno više nego što su neki od njih u određenom trenutku mogli pružiti, ali svi su uvijek bili spremni dati sve kako bi „Čarobnjak iz Oza by Jurica Milin“ bio uprizoren na najbolji mogući način te ne postoji riječ kojom bi se mogla opisati zahvalnost sa sve to.


Foto: Udruga mladih Ahimsa


Ovim putem Udruga se želi zahvaliti i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji predstave, uslugama prijevoza, donacijama i slično. Prije svega, veliko hvala Košarkaškom klubu „Diadora“ bez čijeg poticaja i donacije od 1060 eura cijela ova priča ne bi ni započela. Hvala svima iz Kazališta lutaka Zadar koji su imali strpljenja i koji su nam izašli u susret u svakom trenu te spustili cijenu najamnine. Hvala i Rental Media Services j.d.o.o. za besplatnu posudbu opreme za snimanje glazbe i glasova za predstavu. Zahvaljujemo i Caffe baru Ruber i Tvornici kruha Zadar što su osigurali okrjepu za volontere. Hvala i Udruzi Prizma tj. Lapo Lapo studiju za dizajn i digitalni tisak za izvršenu plaćenu uslugu, a posebno dragoj Katarini na strpljenju i čeličnim živcima za sve izmjene i zahtjeve koje smo imali. Zahvaljuju i vjernim fotografima Luki Jeličiću i Žanu Štefkoviću koji se uvijek volonterski angažiraju da zabilježe sve lijepe i nezaboravne trenutke, ali i našoj snimateljici Nadji Matiji Fatović. Hvala svima koji su svojim donacijama na dan predstave ili uplatom na bankovni račun podržali budući rad i aktivnosti Udruge mladih Ahimsa te prikupili ukupno 1578,62 eura.


Posebno hvala svim dragim ljudima koji su došli pogledati predstavu i na taj način uveličali poseban dan za našega Juru, njegovu obitelj, kao i za sve članove Udruge mladih Ahimsa. Jure je apsolutni dokaz da svakog dana sebi trebate postaviti pitanje „A kako oni mogu, a ja ne?“ i vjerovati da je uz dobre ljude sve moguće. Hvala svima!


Udruga mladih Ahimsa nastavlja sa svojim aktivnostima te se 7.6. družimo na Višnjiku s našim volonterima i korisnicima, ali i svima koji nam se žele pridružiti u sklopu Dana otvorenih vrata naše Udruge. Uskoro više informacija o samom događaju!