Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

IVAN PAŠTAR

U Matici hrvatskoj predstavljena knjiga "Pisma srednjoškolskog ravnatelja"

Autor: Doria Kolanović

08.12.2022. 20:19
U Matici hrvatskoj predstavljena knjiga

Foto: Mate KominaU dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru predstavljena je knjiga ”Pisma srednjoškolskog ravnatelja” profesora i diplomiranog ekonomista Ivana Paštara, ujedno nekadašnjeg ravnatelja zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Osim autora, o knjizi su govorili i dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske, dr. sc. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru, te profesorica Anica Serdarević, urednica knjige.


– Knjiga je nastajala tijekom mog dvadesetogodišnjeg mandata. Prožeta je domoljubljem i vjerom. Počeo sam je sastavljati bez da sam to znao, pišući pisma iz pedagoških razloga, zbog svojih učenika i njihovih obitelji. Knjiga je zapravo sprega učenika, roditelja i ravnatelja. Nije sve bilo med i mlijeko, no u knjizi je prikazano samo pozitivno. U ono ratno vrijeme, dok su granate još padale po Zadru, odgojna komponenta trebala je zauzeti svoje mjesto.


Učenici su u školu dolazili izbezumljeni, zureći u jednu točku jer su ostali bez bliske osobe. Razgovarao sam s učenicima koji su bili u lošem stanju, zatim sam počeo pisati obavijesti preko knjige priopćenja koje su obuhvaćale sva događanja od početka školske godine, a to je učenicima godilo. Djeci sam uvijek govorio da ne zaborave tko su. Naposljetku, od svega što su naučili u školi, najvažnije je bilo da postanu dobri ljudi, kazao je prof. Ivan Paštar.
Naglasio je također kako su mu svi dijelovi knjige jednako dragi, ali ako bi morao istaknuti, onda bi to bila pisma koja su odlazila na adresu obitelji svih učenika. Don Ante Sorić predstavio je temu pod naslovom ”Kršćanski elementi u sadržajima pisama Ivana Paštara”.


– Njegov originalni stil pisanja, posebno kad je riječ o vjerskoj dimenziji ima poruku iz koje se može štošta sagledati. Ivan Paštar na svom radnom mjestu pokušava svjedočiti ono što smatra osobnim vrijednostima i svojim vjerskim svjetonazorom, zaključio je don Ante Sorić.