Nedjelja, 7. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OSVRT

"Road House" kao još jedan ‘rimejk’ kojeg nitko nije tražio

Autor: Ivica Perinović

26.03.2024. 16:22

Foto: ROAD HOUSE



Kad je u svibnju 1989. na velikim platnima američkih kinodvorana osvanuo ‘’Road House’’, najnoviji film tad ‘vruće holivudske face’ Patricka Swayzea, malo tko je i u ludilu mogao pretpostaviti kako će taj kvalitetom tek osrednji B ‘akcić’ 25 godina kasnije doživjeti i svoj daleko skuplji ‘rimejk’. Nažalost, već duže vrijeme živimo u svijetu izražene bezidejnosti, tako da nas niti ova ‘mudra’ holivudska odluka nije pretjerano iznenadila. Doduše, priča o snimanju nove verzije započela je još prije desetak godina, no nekako se uspjela utopiti u poplavi ostalih bedastoća koje su ispunjavale žutu štampu i svi su je gotovo zaboravili. Fanovi originala, a njih itekako ima premda kritika u ono vrijeme nije bila pretjerano blagonaklona spram toj testosteronskoj eskapadi, također su se ponadali kako neće doživjeti to ‘svetogrđe’, ali tu smo. Za sve neupućene o samoj radnji, složim vam sad jedan kraći sinopsis kako bi i sami mogli zaključiti o kakvom je gubitku vremena i novaca ovdje riječ.


Ilegalne borbe i nasilni bajkeri


Bivši MMA borac Elwood Dalton (Jake Gyllenhaal) nakon povlačenja iz svijeta profesionalnog sporta kruh zarađuje sudjelovanjem na ilegalnim borbama, koje u pravilu pobjeđuje bez ikakvog kontakta dočim ga suparnici prepoznaju. Na jednoj takvoj borbi pojavi se i Frankie (Jessica Williams), vlasnica ‘Roadhousea’, svojevrsne krčme smještene u Glass Keyu na Floridi. Kako njezin lokal već mjesecima uzurpira skupina nasilnih bajkera, a korumpirana lokalna policija samo ‘žmiri’, Frankie je u potrazi za izbacivačem koji će ih dovesti u red. Isprva je tražila Elwoodovog suparnika, no kad je ugledala njega u akciji, ponudila mu je posao. Elwood je na prvi mah odbija, no na kraju se predomisli i uputi za Floridu gdje iste večeri huliganima pokaže kako je njihovom neredu stigao kraj. Ubrzo doznaje kako iza cijele prljave rabote stoji lokalni moćnik Ben Brandt (Billy Magnussen), kojem treba ta lokacija za neke druge kriminalne poslove.


Foto: ROAD HOUSE


Jako originalno, zar ne? Ne znam koliko ste akcijskih filmova pogledali za života, ali ova, još samo jedna u nizu inačica legendarnog westerna ‘’Shane’’, svakako nije jedan od onih koji će vam uz gledanje podići adrenalin i raširiti zjenice od uzbuđenja. Već je i sama, nazovi originalna verzija, ovog filma odisala patetikom i ljigom neonskih osamdesetih, no barem je imala nekog dječački zavodljivog šarma, kvalitetan ‘casting’, solidno režirane akcijske sekvence, dobru glazbu i atmosferu. I da, nije bila locirana u blizini rajskog arhipelaga i tropa već u nekoj ‘vukoje*ini’ Missourija. Swayze možda i nije bio glumac A ranga, ali je uvijek posjedovao određenu dozu karizme, što se može reći i za Sama Elliotta i Bena Gazzaru s kojima je u izvorniku dijelio ekran. Ovdje? Samo je Jake Gyllenhaal uspio ‘položiti ispit’, dok je sve ostalo debelo ispod razine originala.


Posramila bi se i »Brzi i žestoki« franšiza




Zalud izdašan budžet, top glumac i provjeren redatelj (op.a. Doug Liman, autor ‘’Bourneova identiteta’’ i ‘’Gospodina i gospođe Smith’’) kad ništa ostalo ne štima. Namjera producenata, a i samog redatelja, bila je kultni film prilagoditi modernim generacijama, pa tako umjesto klasične ‘šore’ ovdje gledamo napumpane MMA borce koji se pretjerano bacakaju po stolovima, nabijaju, probijaju i lome, nakon čega bi bilo koje ljudsko biće mjesecima ležalo u ‘šok sobi’, no ne i u ovom svijetu crtića. Nekako bi čak i prešao preko tih prizora premlaćivanja koji, ruku na srce, i ne izgledaju toliko loše, ali ostatak akcijskih sekvenci poput one brodskog natjerivanja ili pokušaja gaženja glavnog protagonista automobilom, bolno vrišti lošom i pretjeranom upotrebom CGI efekata kakvih bi se posramili i kreatori bezumne ‘’Brzi i žestoki’’ franšize.


Tko god je možda pomislio kako je Gyllenhaal ‘premekan’ i ujedno loš izbor za ovakvu žestoku rolu, vara se. On se glumački možda i jest prvenstveno dokazao kroz snažne dramske i kompleksne uloge, no tko god prati njegov opus sjetit će se i njegovih kameno isklesanih mišića i zastrašujuće pojave u odličnoj boksačkoj drami ‘’Lijevi kroše’’ ili pak nedavnog nastupa u akcijom ispunjenom hitu ‘’Hitna pomoć’’.


Gyllenhaal kao dostojanstvena zamjena Swayzea


Foto: ROAD HOUSE


Dakle, zaključujem kako je Gyllenhaal i više negoli dostojanstvena zamjena Swayzeu, što se nažalost ne može reći i za ostatak glumačke ekipe. Svi već manje-više znaju kako ovakav tip žanrovskog filma vapi za uvjerljivim negativcem, no Billy Magnussen, odnosno, kontroverzni MMA borac Conor McGregor to nipošto nisu. Da, upravo je potonje spomenuti sportski ‘enfant terrible’ kroz svoj filmski debi svima dokazao o kakvom je folirantu riječ. Samodopadan i ultra neuvjerljiv u svojoj tobože psihotičnoj ulozi kroz koju se iritantno cereka i gega poput babuna, jedino uspijeva kvalitetno okončati.


Sam film je okružila i jedna sporna situacija. Naime, redatelj Liman ga je odlučio bojkotirati i tužiti producente jer njegov ‘’Road House’’ nije išao u kino distribuciju već isključivo na Amazonov streaming servis, no kruži priča kako su zbog većeg budžeta, a s tim i honorara, i Liman i Gyllenhaal pristali na takav dogovor što cijelu situaciju čini krajnje bizarno. Bit ću brutalno iskren kad ću reći kako to i nije velika šteta, jer bi spomenuti kriminalno loši CGI efekti na velikom platnu djelovali još i otrcanije. U konačnici je ovo još samo jedan od onih ‘rimejkova’ kakve nitko uostalom i nije tražio.