Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Dani europske baštine

Održana impresivna i bogata izložba Crvenog križa

Autor: Đurđa Baljak

08.11.2023. 22:10
Održana impresivna i bogata izložba Crvenog križa

Foto: Mislav Klanac



U okviru manifestacije »Dani europske baštine 2023.«, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Znanstvena knjižnica Zadar je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i podršku Narodnog muzeja Zadar priredila u Kneževoj palači impresivnu izložbu pod naslovom »Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskoga Crvenoga križa« kako bi obilježila povijest i doprinos ove najveće humanitarne organizacije u Hrvatskoj.


Izložba, s pratećim katalogom, donosi sveobuhvatan prikaz povijesti i djelovanja Crvenog križa u Zadru i Hrvatskoj, obuhvaćajući razdoblje od njegovih početaka pa sve do suvremenih izazova. O važnosti ove izložbe je kazao nešto više jedan od autora, Tomislav Blažević.


Važne obljetnice


– Ovogodišnja tema manifestacije »Dana europske baštine 2023.« je »živa baština«. Naglašavamo humanost, ljudskost i čovječnost koje leže u svima nama, ukorijenjene kao živa baština u našim vrijednostima, uvjerenjima i životnim stilovima koje nasljeđujemo od predaka i koristimo kako bismo bolje razumjeli sadašnjost i donosili odluke za budućnost. Ovom prigodom ističemo neizmjerni značaj humanitarne misije Hrvatskog Crvenog križa i njegovih partnera u očuvanju života i promicanju humanosti.




U povodu ovih važnih obljetnica, podsjećamo se povijesti organizacije koja je tijekom stoljeća ostvarila značajne korake prema izgradnji humanijeg društva. Ova značajna obljetnica nas podsjeća na bogatu i plemenitu tradiciju Zadra, grada s dubokim povijesnim korijenima u humanitarnom radu. Kroz 145 godina svojeg postojanja, Hrvatski Crveni križ neprekidno se posvećuje nesebičnoj službi humanosti. Ove godine označava se i 70 godina kontinuiranog partnerstva s društvima Crvenog križa u misiji prikupljanja krvi i spašavanju života.


Nadalje, obilježavamo i 30 godina od trenutka kada je Hrvatski Crveni križ dobio priznanje kao samostalno nacionalno društvo unutar uglednog Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. To priznanje simbolizira posvećenost organizacije humanitarnim načelima i njen konstantan doprinos globalnim humanitarnim naporima. Ove godine također obilježavamo i 159. obljetnicu potpisivanja Ženevske konvencije, ključnog dokumenta zaštite žrtava oružanih sukoba diljem svijeta.


Dok se prisjećamo ovog značajnog događaja, ne smijemo zaboraviti ni 195. obljetnicu rođenja Henryja Dunanta, vizionara koji stoji iza osnivanja Crvenog križa i postavljanja temelja humanitarnih principa koji i danas usmjeravaju vođenje ove međunarodne organizacije, naveo je Blažević.



Statut Crvenog križa


Posjetitelji su kroz ovu izložbu imali priliku zaviriti u prošlost i otkriti temelje na kojima je građen Hrvatski Crveni križ, koji je svoje prve korake napravio upravo u Zadru.


– Središnji artefakt ove izložbe je pretisak prvog Statuta tog društva, značajan dokaz o povijesti osnivanja Crvenog križa u Hrvatskoj i da je njegovo prvo sjedište bilo u Zadru. Osim toga, izložba donosi bogatu kolekciju od 160 eksponata iz Znanstvene knjižnice Zadar, uključujući rukopise, stare fotografije, razglednice, povijesne oglase, plakate, periodične publikacije te publikacije. Kroz ove materijale, posjetitelji će dobiti uvid u razvoj i evoluciju organizacije kroz vrijeme. Izuzetno dragocjen doprinos izložbi čine i neprocjenjivi rukopisi iz ostavštine Amelije Lantane, koji se čuvaju unutar Zbirke rukopisa Znanstvene knjižnice Zadar. Ova građa dodatno obogaćuje razumijevanje povijesti i uloge organizacije u humanitarnom radu. Narodni muzej Zadar također se pridružio izložbi, pružajući dragocjene umjetničke eksponate, komade namještaja i povijesne fotografije iz njihova bogatog fundusa. Kombinacija tih artefakata s ostalim eksponatima čini izložbu sveobuhvatnim prikazom povijesti organizacije. Nadalje, izložba je obogaćena materijalima posuđenima iz arhiva Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, pružajući dodatni uvid u povijesni razvoj organizacije.


U Zadru, 22. listopada 1878. godine, zabilježen je prekretnički trenutak u hrvatskoj povijesti, kada je osnovana prva dobrovoljna humanitarna udruga u zemlji »Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima« koja je predstavljena sa svojim članovima, pionirima humanitarnog rada u Hrvatskoj.


– Osnovana je 22. listopada 1878. godine, istog dana kada je osnovan i Međunarodni odbor za pomoć ranjenim vojnicima u Ženevi, poznat danas kao Međunarodni odbor Crvenoga križa. Ova udruga u Zadru, u tadašnjoj glavnoj pokrajinskoj prijestolnici Dalmacije unutar velike Austro-Ugarske Monarhije, bila je prva koja je dobila odobrenje i suglasnost od Namjesništva Carevine u Zadru za svoj Statut, koji je formalno regulirao njihovo humanitarno djelovanje u skladu s načelima i odlukama donesenim na međunarodnoj konferenciji 1863. godine. Ovaj povijesni trenutak predstavlja početak bogate humanitarne baštine u Hrvatskoj, koja se proteže više od jednog stoljeća, istaknuo je Tomislav Blažević te dodao kako je 145. obljetnica Hrvatskog Crvenog križa obilježena upravo na dan kada je osnovana »Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima« u Zadru.



Amelija Lantana


Ova 145. obljetnica služi i kao podsjetnik i poticaj da se poveže prošlost sa sadašnjošću. Pritom je važno prisjetiti se i Zadranke Amelije (Ljubice) Lantane rođene Borelli, koja je bila osnivačica i potpredsjednica »Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima« u Zadru.


– Amelija Lantana je brinula o ranjenicima, udovicama i ratnoj siročadi tijekom hercegovačkog ustanka 1875. godine. Za svoj izniman humanitarni rad je 1905. godine dobila odlikovanje od cara Franje Josipa I., ali i Elizabetin orden 2. reda. Ova priča duboko nas inspirira i podsjeća na važnost humanitarnih napora koji traju već stoljećima, iznio je Tomislav Blažević, dodavši kako se druženje brinulo i o obuci medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji su bili spremni pružiti skrb ranjenima i bolesnima u slučaju rata. Njihova aktivnost bila je izuzetno izražena tijekom Prvog svjetskog rata. Društvo Crvenog križa, kako nam otkriva, nastavilo je s radom sve do 1918. godine, kada je Austro-Ugarska Monarhija doživjela svoj slom, a time i organizacija Crvenog križa u Zadru. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, započinje obnova organizacije Crvenog križa u Zadru. Prvo je osnovan Kotarski odbor 1946. godine, a godinu dana kasnije uslijedilo je osnivanje Općinskog odbora Crvenog križa u Zadru pod okriljem republičkog društva Crvenog križa unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.


Druga polovica 20. stoljeća


Općinski odbor Crvenog križa Zadar je 1966. godine započeo s provedbom jedne od najvažnijih aktivnosti – dobrovoljnim darivanjem krvi. Taj korak predstavlja značajan doprinos humanitarnom radu i pomaganju onima kojima je krvna transfuzija bila neophodna, priča nam Blažević te nastavlja kako je tijekom 1981. godine u Zadru počela djelovati Služba za njegu i pomoć u kući, koja se bavila zdravstvenom i socijalnom skrbi starijih i nemoćnih osoba na području grada. Nadalje, u Domovinskom ratu Hrvatski Crveni križ je odigrao neizmjerljivu ulogu.


– Tijekom tih teških ratnih godina pružena je pomoć čak 600.000 korisnika. Štoviše, najveća pomoć podijeljena je 1992. godine, kada je pružena pomoć preko 750.000 korisnika. Također, Nacionalni ured Službe traženja Hrvatskoga Crvenoga križa nastavio je aktivno tražiti osobe nestale tijekom Domovinskog rata, pružajući nadu mnogim obiteljima. Suradnjom s talijanskim Crvenim križem, Zadar je u to vrijeme dobio i potrebnu podršku za prognane i izbjegle osobe, olakšavajući njihovu sudbinu u teškim trenucima, priča Blažević prisjećajući se kako je 1998. godine obilježena 120. obljetnica osnutka Crvenog križa u Zadru, prilikom čega je otkrivena spomen-ploča postavljena na zgradu u kojoj djeluje Gradsko društvo Crvenog križa Zadar.



Suvremeno doba


Tijekom europske migrantske krize koja je dosegla vrhunac 2015. godine, Crveni križ se angažirao kako bi pružio aktivnu pomoć migrantima, i to s posebnim naglaskom na humanitarnu podršku. U znak obilježavanja 140. godišnjice svog djelovanja, zadarski Crveni križ organizirao je značajnu manifestaciju pod nazivom »Svjetlo za humanost« 2018. godine. Manifestacija je uključivala mimohod od Narodnog trga do Pozdrava suncu. Ovim događanjem Crveni križ naglasio je svoj kontinuirani doprinos i posvećenost humanitarnim naporima.


– Od 2020. godine, Crveni križ kontinuirano pruža pomoć ljudima pogođenima pandemijom COVID-19 i nizom potresa koji su se dogodili, uključujući one u Zagrebu i okolici, te posebno u Petrinji. Zadarski Crveni križ aktivno je sudjelovao u pružanju pomoći unesrećenim stanovnicima tog područja, kaže Blažević.


Tijekom svih godina vidljivo je kako Crveni križ nastavlja svoju neumornu djelatnost i sve više se jača, zahvaljujući velikodušnosti donatora, posvećenosti članova i volontera koji aktivno prate rad ove važne međunarodne organizacije na nacionalnoj i lokalnoj razini. Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Zadar igraju ključnu ulogu u osnaživanju ove humanitarne misije.


– Ova izložba i prateći katalog, kao dio nacionalnog programa svečanog obilježavanja 145. godišnjice Hrvatskog Crvenog križa, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, predstavljaju važan korak u prenošenju bogate povijesti humanitarnog rada na buduće generacije. Živimo u svijetu koji se brzo mijenja, i želimo ih podsjetiti na to kako jedna humana gesta, poput osnivanja »Ustanove domoljubne zadruga dalmatinske od Gospođa na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima u Zadru«, koja je bila preteča Crvenog križa osnovanog u Republici Hrvatskoj, može imati dubok i trajan utjecaj na društvo, kaže Blažević, dok je ravnatelj Gradskog Crvenog križa Zadar, Šime Lisica, istaknuo ključne aspekte njihova humanitarnog djelovanja.


– Naša organizacija djeluje u krizama, suočava se s katastrofama i kontinuirano pruža pomoć u redovnom humanitarnom radu. No, ne smijemo zaboraviti da jedna od ključnih uloga Crvenog križa provođenje javne ovlasti – dobrovoljno darivanje krvi. Crveni križ je temeljni organizator dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, osiguravajući dovoljne zalihe krvi u našim bolnicama kako bi omogućio pružanje zdravstvene skrbi našim sugrađanima, istaknuo je Lisica.


Izložba »Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskoga Crvenoga križa« donijela je presjek cjelokupnog rada Crvenog križa u Hrvatskoj, od njegovih početaka do suvremenog doba, naglašavajući kako ćemo i ubuduće nastaviti sa svojom humanitarnom misijom.