ponedjeljak, 8. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

PREGLED

OD 29. SVIBNJA DO 5. LIPNJA: Donosimo pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

30.05.2024. 16:19
OD 29. SVIBNJA DO 5. LIPNJA: Donosimo pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Foto: TZGZD

SRIJEDA




29. SVIBNJA


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR – »SPLICKASCENA« (20 sati)

Show je sastavljen od najboljeg materijala nastalog tijekom protekle sezone na večerima Novih baza, a za premijeru ekipa i Splita je odabrala grad u kojeg uvik s guštom dolaze – Zadar! Nakon nekoliko godina redovnih klupskih nastupa u Kultu i Dišpetu ovom prigodom dolazimo na veliku pozorniocu zadarskog HNK-a. SplickaScena je sastavljena od četiri komičara. To su redom Ivica Lazaneo, Ante Travizi, Tomislav Primorac i Josip Škiljo.


KINO ZONA:

– CIKLUS FILMOVA MICHAELA HANEKEA: »FUNNY GAMES« (18 sati)

Dvojica naizgled dobro obrazovanih mladića, koji se između ostalog zovu Paul i Peter, prilaze obitelji na odmoru. Oni su, naizgled, prijatelji susjeda i u početku se ne znaju njihove prave namjere, no ubrzo zatoče obitelj i nasilno je muče u njihovoj kući.


– DOSJE LABUDOVIĆ: »NESVRSTANI« (20.30 sati)



Dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.


KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR – »ČITAČ LJUDI« (20 sati)

»Čitač ljudi« duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje veoma intrigantnu temu – kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.


Foto: KLZ


Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. »Čitač ljudi« autorski je projekt glumca Gabrijela Perića i redatelja Roberta Raponje, a koji su i autori teksta predstave, te dramaturginje Tatjane Šuput Raponja, Rie Trdin, koja potpisuje likovnost i Željke Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik, a to je ujedno i njen mentorski rad. Predstava, naime, ima dvije verzije – hrvatsku i englesku (»The Reader of People«), a u obje igra Gabrijel Perić, uspješni mladi glumac iz Osijeka, kojeg je istarska publika već upoznala u predstavama Teatra Fort Forno iz Bala.


PETAK


31. SVIBNJA


KINO ZONA

– 20 sati: MJESEC NAŠEG FILMA – »VALERIJA«

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja. Inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.


– 20.15: MJESEC NAŠEG FILMA – »SVJEDOCI«

Film ‘’Svjedoci’’ nastao je po motivima romana ‘’Ovce od gipsa’’ Jurice Pavičića inspiriranog istinitim događajem iz 1991. godine kad je grupa hrvatskih vojnika izvršila zločin nad srpskom obitelji. ‘’Svjedoci’’ se sastoje od tri priče, od koji svaka počinje u istom trenutku – trenutku istrage ubojstva, i svaka daje novu vizuru onoga što se zaista dogodilo. Film tematizira gubljenje duše u ratu.


MERITAS NA BEDEMIMA (20 sati)

31. svibnja u 20 sati na zadarskim bedemima gdje će nastupiti jedan od najomiljenijih hrvatskih glazbenih sastava, Meritas! Anita Valo i Meri Jaman, čija imena tvore naziv grupe, donose svoj prepoznatljivi zvuk i emotivnu glazbenu atmosferu koju su gradile od osnutka 1996. godine u Zagrebu. Od prvog albuma »Skači, pleši, viči!« do najnovijeg »Pričaj mi«, Meritas su osvajale publiku i kritiku, ostvarivši brojne hitove i osvojivši niz nagrada, uključujući prestižni Porin. Njihova glazba, mješavina melankolije i snage, bit će savršen dodatak predivnoj atmosferi zadarskih bedema. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za uživanje u večeri ispunjenoj vrhunskom glazbom!


NEDJELJA


2. LIPNJA


KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR, RIBA DUGINIH BOJA (11 sati)

ZAVIČAJNI MUZEJ BENKOVAC – »ARSENOV FERAL« (20 sati)

’Arsenov feral’ naziv je glazbeno – poetske večeri glumaca Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika u kojoj predstavljaju ovog glazbenog velikana kroz njegove stihove i glazbu i donose širinu Arsenovog talenta, ali i njegove osobnosti. Program je namijenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu.


Foto: ZAVIČAJNI MUZEJ BENKOVAC


PONEDJELJAK


3. LIPNJA


KONCERTNI URED ZADAR – »CARMINA BURANA« – STEFAN MILENKOVIĆ I ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR (20 sati)

Poslastica za kraj pretplatničkog ciklusa sezone Koncertnog ureda Zadar! Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar izvest će svoj zapažen projekt Carmina Burana skladatelja Carla Orffa u aranžmanu Ane Krstajić, koji uključuje i djela G. Gershwina, A. Piazzolle i grupe Queen. Koncert se održava u ponedjeljak, 3. lipnja u crkvi sv. Nikole u 20 sati. Ulaznice putem internetske prodaje su rasprodane, a ograničen broj bit će dostupan u fizičkoj prodaji 29. i 31. svibnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.


Foto: KUZD