Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

kino zona

Horor komedija ''Posljednji Srbin u Hrvatskoj' zatvara mjesec svibanj

Autor: Portal ZL

31.05.2023. 08:39
Horor komedija ''Posljednji Srbin u Hrvatskoj' zatvara mjesec svibanj

Foto: Kino Zona

Urnebesnom horor komedijom Predraga Ličine ”Posljednji Srbin u Hrvatskoj” ove srijede zaključit ćemo manifestaciju “H15 – 15 godina u našem filmu”, mjesec svibanj, ali i sezonu projekcija u zatvorenom te početi s pripremama za svima omiljeno ljetno kino! Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. U svijetu se vodi borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Kako bi ga se dočepali, moćnici su spremni započeti ratove, osvojiti, uništiti, pa čak i podmetnuti zombi virus.


Mićo je zagrebački bonvivan čija je dnevna rutina zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kinodvorana u kojima prati filmove svoje omiljene glumice, Franke Anić. Zombi-epidemija tako ga zatječe potpuno nespremnog, ali on hrabro kreće naprijed s teško ostvarivim ciljem: preživjeti!


Nakon što je 90-ih osvojio medijski prostor režijom desetaka glazbenih spotova, Predrag Ličina se potkraj milenija posvetio dokumentarnom filmu (”22:04″, “Pet plus”, “Mladi talenti”), a potom i reklamama te TV seriji “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. 2013. izbacuje i svoj prvi kratkometražni film, suludo duhovitu ZF komediju ”Teleport Zovko” koja mu donosi nagradu za najbolji film i nagradu publike na festivalu ‘Sound and Visions’ te nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma. Sve je bilo posloženo za njegov dugo spremani dugometražni debi.U ”Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj” Ličina se na satiričan način hvata tema nacionalne netrpeljivosti, homofobije, ali i globalnih gorućih problema te ih savršeno ‘miksa u žanrovski koktel’ komedije i horora te u konačnici stvara jedan od ‘najispaljenijih’ filmova u recentnoj hrvatskoj (pa i šire) kinematografiji.


Savršeno probranu glumačku ekipu predvodi uvijek pouzdani Krešimir Mikić, a društvo mu čine i Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer te Sergej Trifunović. Ličinin dugometražni debi osvaja čak 5 nagrada na festivalu u Puli, ali i međunarodna priznanja poput onih na Festivalu fantastičnog filma u Madeiri.


”Posljednji Srbin u Hrvatskoj” je na rasporedu u srijedu 31. svibnja s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.


*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.


*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.