Nedjelja, 20. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

33. IZDANJE

Film "Niska trava" Davida Gaše osvojio Grand prix Dana hrvatskog filma

Autor: Portal Novi list

20.10.2024. 21:40
Film


33. Dani hrvatskog filma zaključeni su proglašenjem pobjednika te svečanom dodjelom nagrada filmovima natjecateljskog programa.




Veliku nagradu za najbolji film festivala, odnosno Grand Prix, stručni žiri u sastavu Ivana Marinić Kragić, Jan Klemsche, Ana Bulajić Črček, Nino Kovačić te Barbara Nola dodijelio je igranom filmu Niska trava redatelja Davida Gaše u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.


„Upečatljiv autorski stil mladog redatelja prikazuje susjedsku zajednicu u kojoj se možemo prepoznati i gdje se dječja igra skrivača provlači kao glavna pripovjedna nit. Neobičan, zaigran, apsurdno smiješan i granično nelagodan, Niska trava je kratkometražni film za višekratno gledanje“, stoji u obrazloženju žirija.





Strukovnu nagradu za najbolju režiju Veliki žiri dodijelio je Lei Vidaković za uspješno prikazanu tjeskobnu atmosferu unutar jedne obitelji u animiranom filmu Obiteljski portreti. Nagradu za najbolji scenarij odnio je Nebojša Slijepčević za igrano ostvarenje Čovjek koji nije mogao šutjeti.





Tin Ostrošić nagrađen je u kategoriji najbolje fotografije za rad na filmu Niska trava Davida Gaše, a za najbolju glazbu u istom filmu nagrađen je Borna Maksan. Ivana Perčinlić dobitnica je nagrade za najbolju montažu u filmu Moj trener Tomislava Šobana, dok je za oblikovanje zvuka animiranog filma Sunčane Brkulj Leptir nagrađena Sofie Birch.



Nagrada za specijalni umjetnički doprinos u kategoriji glume dodijeljena je ex aequo Goranu Bogdanu za glavnu ulogu u filmu Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića te Pašku Vukasoviću za glavnu ulogu u filmu Marka Jukića Čopor.


Za minucioznost detalja koja prostor čini pričom za sebe nagrada za specijalni umjetnički doprinos u polju scenografije uručena je grupi autora animiranog filma Obiteljski portreti Lee Vidaković.



David Gašo dobitnik je i Nagrade „Jelena Rajković“ koju Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata namjenjuje redateljima do 30 godina starosti.


Žiri u sastavu redatelja Jana Krevatina, Katarine Zrinke Matijević i Tina Žanića u filmu Niska trava prepoznao je „sposobnost autora da kroz pametnu scenarističku strukturu uniformnog ambijenta izvanredno dočaranog kadrovima jakog kontrasta i živih boja te pametnim humorom protkane prizore razigrano utka u koherentnu cjelinu koja stvara emocionalnu povezanost i predstavlja najveću snagu ovog, u hrvatskom prostoru, jedinstvenog ostvarenja“.



Nagrada za etiku i ljudska prava koja se dodjeljuje kao priznanje filmu koji na najkreativniji i najtransparentniji način promiče ljudske vrijednosti i ljudska prava, zagovarajući društvo pluralnih identiteta i opredjeljenja te toleranciju prema drugima i drukčijima članovi Vijeća za etiku i ljudska prava Dražen Begić, Anita Lauri Korajlija i Sandro Krašić dodijelili su filmu Nebojše Slijepčevića Čovjek koji nije mogao šutjeti.



Glas Koncila Nagradom „Zlatna uljanica“ ovjenčao je filmsko ostvarenje koje je, prema ocjeni žirija u sastavu Marijane Jakovljević, Danijela Labaša, Ivana Ožegovića, Luke Tripala i Marine Katinić Pleić, izvrsna animirana adaptacija zbirke crtica splitske akademske slikarice Tisje Kljaković Braić, topla, dirljiva i duhovita obiteljska priča nastala na temelju njezinoga autobiografskoga romana.



Te crtice iz djetinjstva, kojeg je obilježio Domovinski rat, otkrivaju obiteljsku ljubav i povezanost među naraštajima, posebice povezanost djeda i unuke, u filmu Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića.



Nagradu publike, s prosječnom ocjenom 4,89, osvojio je film Silvestra Kolbasa Naša djeca u produkciji Factuma.


Po završetku svečane dodjele nagrada prikazana su nagrađena kratkometražna filmska ostvarenja.