Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MILIJARDER

Elon Musk pokrenuo tvrtku za razvoj umjetne inteligencije xAI

Autor: Hina

12.07.2023. 20:06
Elon Musk pokrenuo tvrtku za razvoj umjetne inteligencije xAI

Foto: ReutersElon Musk pokrenuo je u srijedu dugo najavljivani startup za razvoj umjetne inteligencije xAI, predstavivši tim inženjera s kojima želi stvoriti alternativu ChatGPT-u. Startup će voditi Musk, glavni izvršni direktor Tesle i vlasnik Twittera, koji je nekoliko puta rekao da bi razvoj umjetne inteligencije trebalo pauzirati i regulirati. “Objavljujem osnivanje @xAI-ja kako bismo razumjeli stvarnost”, objavio je Musk na Twitteru u srijedu.


U timu startupa su Igor Babuškin, bivši inženjer DeepMinda, Tony Wu, koji je radio za Google, Christian Szegedy, istraživač Googlea i Greg Yang, koji je radio za Microsoft. Musk je jedini direktor, a Jared Birchall, upravni direktor njegov obiteljskog ureda, tajnik. Milijarder je u travnju rekao da će osnovati TruthGPT odnosno AI koji će maksimalno težiti istini ne bi li konkurirao Googleovu Bardu i Microsoftovu Bingu.


Generativni AI dospio je u središte pozornosti nakon što je OpenAI u studenom prošle godine pokrenuo popularni chatbot ChatGPT, prije Barda i Binga. Muskova nova tvrtka odvojena je od X Corpa, ali će usko surađivati s Twitterom, Teslom i drugim tvrtkama.


Foto: Reuters