Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Slobodno tržište?

Teslin Cybertruck možete kupiti, ali ne i prodati bar godinu dana

Autor: T.I.

13.11.2023. 11:11
Teslin Cybertruck možete kupiti, ali ne i prodati bar godinu dana

Foto: Tesla

Ako se tko ipak odluči riješiti auta u prvih godinu dana nakon što pristane na zadane uvjete kupnje, riskira tužbu tešku 50 tisuća dolara što bi trebalo biti više od cijene koja je zapravo i dalje dosta maglovita kategorijaPrvi primjerci Tesla Cybertrucka, dugo očekivanog pick-upa i vjerojatno najneobičnijeg vozila u masovnoj produkciji koje će ljudi širom svijeta narednih godina imati prilike vidjeti, 30. studenog doći će u ruke prvih kupaca, u SAD-u dakako.


No, automobilom koji izgleda kao da je namijenjen vožnji po Mjesecu u nekoj od NASA svemirskih ekspedicija, kupci neće moći raspolagati kako se sjete. Odnosno, neće ga moći prodati barem godinu dana.


Naime, Tesla je svojim uobičajenim odredbama i uvjetima ugovora o narudžbi vozila dodala i posebnu sekciju „Samo za Cybertruck“ u kojoj stoji da kupci ne smiju preprodati auto godinu dana nakon što ga kupe.
U moru neobičnih poslovnih poteza Elona Muska, sad je, eto, dodan još jedan, ovaj put iz vrlo praktičnih razloga, bez obzira što se kosi s nekim od osnovnih načela tržišne ekonomije, da ne kažemo osnovnih ljudskih prava.


Ako se tko ipak odluči riješiti auta u prvih godinu dana nakon što pristane na zadane uvjete kupnje, riskira tužbu tešku 50 tisuća dolara što bi trebalo biti više od cijene koja je zapravo i dalje dosta maglovita kategorija. Kad su u Tesli prvi put otvorili mogućnost rezervacije, odnosno prednarudžbe, istaknuta je početna cijena od 39 tisuća dolara. U dvije godine, u svijetu automobila općenito, pa i onih električnih, situacija se promijenila poprilično, zahvaljujući prekidu lanaca opskrbe čipova i rasta cijena sirovina.


Za očekivati je da će početni model stajati oko 50 tisuća dolara, no oni koji su se predbilježili prije dvije godine morali bi ga dobiti po tada istaknutoj cijeni. Nadalje, Tesla očekuje da će, bar na početku proizvodnje, potražnja nadmašiti ponudu. U takvim situacijama, pojava lovaca u mutnom, odnosno preprodavača su izgledni i zabranom prodaje u prvih godinu dana Tesla želi prevenirati tako nešto.


Odredbe i uvjeti prodaje Cybertrucka ipak predviđaju iznimke, kupcima s opravdanim razlogom prodaje, Tesla će otkupiti auto po cijeni umanjenoj za kilometražu (0,25 centi po prijeđenoj milji) i eventualna oštećenja na vozilu.