Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Premijera u lipnju

Renault najavio novitet u klasi coupe SUV-a. Stiže luksuzni Rafale

Autor: Edi Prodan

27.05.2023. 10:20
Renault najavio novitet u klasi coupe SUV-a. Stiže luksuzni Rafale


Renault je predstavio ime budućeg coupé SUV-a koji će predstavljati sam vrh njegove ponude: Rafale. Taj model ujedno zaokružuje ponudu Renaultovih modela pokretanih hibridnim motorima E-Tech i temeljenim na Renaultovoj platformi CMF-CD. Nakon Australa, SUV-a s 5 sjedala, i Espaca, SUV-a s 5 ili 7 sjedala, novu uspješnicu Renaultove ponude činit će posve novi Rafale, kojim će Renault osnažiti ofenzivu na D-segment, inače manjkavu u proizvodnim programima francuskih proizvođača.


Njegovo ime nadahnuto je Renaultovim uspjesima ostvarenima u zraku. Vratimo li se u prošlost, na početke 20. stoljeća, vidjet ćemo poveznicu između Renaulta i zrakoplovstva. U to je vrijeme Renault bio pionir proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem za automobile, ali i za vlakove i zrakoplove. Renault je 1933. preuzeo drugog proizvođača, Caudron, i tako je nastao Caudron-Renault. Svi njihovi zrakoplovi nosili su ime po poznatim vjetrovima. Tako je i C460, trkaći jednosjed namijenjen za rušenje brzinskih rekorda, 1934. preimenovan u Rafale.


Renault se ponovo povezuje sa svojom prošlošću i utjelovljuje karakteristike Caudrona Rafale u novom modelu s vrha ponude. Njegovo ime simbolizira vjetar, baš kao i njegova kamuflirana silueta, koja već na prvi pogled priziva vizije performansi, odvažnosti, uzbuđenja i karaktera.
Svjetska premijera novog Renaulta Rafale održat će se na 54. pariškom zrakoplovnom mitingu koji će se 18. lipnja održati u Le Bourgetu.