Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svečana primopredaja BMW iX1 xDrive30 FSB-u Zagreb

Nastavak suradnje između Fakulteta strojarstva i brodogradnje i BMW Grupe, uz podršku tvrtke Tomić & Co.

Autor: Sponzorirani sadržaj

31.05.2024. 14:39
Nastavak suradnje između Fakulteta strojarstva i brodogradnje i BMW Grupe, uz podršku tvrtke Tomić & Co.

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo u 2023. godini. Ključni projektni zadatak potpisan s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija. U istraživački rad su uključeni ne samo istraživači s fakulteta, već i studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo.


doc. dr. sc. Marko Švaco, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić, Damir Kirasić (foto: Karlo Šutalo)


prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić, Damir Kirasić (foto: Karlo Šutalo)


dr. sc. Daniel Tomić, Damir Kirasić (foto: Karlo Šutalo)


prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić (foto: Karlo Šutalo)


Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija. Zbog toga je BMW Grupa uspostavila dva centra kompetencija: Battery Cell Competence Center (BCCC) usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda i Cell Manufacturing Competence Center (CMCC), otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenosti i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa.


Damir Kirasić, dr. sc. Daniel Tomić, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, Moritz Poremba, akademik prof. dr. sc. Bojan Jerbić, Ivan Rumenović, generalni konzul Vladimir Duvnjak, doc. dr. sc. Marko Švaco; ispred robot Spot (foto: Karlo Šutalo)


Branimir Ćaran, Tomislav Radan, Ivan Rumenović, dr. sc. Bojan Šekoranja, doc. dr. sc. Marko Švaco, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, Moritz Poremba, Tin Samardžić, Fabijan Tuđa, Tesa Herceg, Silvio Petrinjak, Dominik Toma; ispred robot Spot (foto: Karlo Šutalo)


prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić; ispred robot Spot (foto: Karlo Šutalo)


Zbog uspješne suradnje BMW Grupe i Sveučilišta u Zagrebu te kako bi projektu dali dodatni poticaj, BMW Hrvatska, odnosno tvrtka Tomić & Co., odlučila je ustupiti Fakultetu strojarstva i brodogradnje BMW iX1 xDrive30.
Ovo vozilo omogućit će FSB-u demonstraciju automobila u sklopu nastave o pogonima električnih vozila, promicanje elektrifikacije, čistog i održivog prometa te korištenje obnovljivih izvora energije – što je jedan od prioriteta Fakulteta. Osim toga, vozilo će se koristiti za odlazak na razna događanja, sastanke i druge aktivnosti, čime se omogućuje bolja vidljivost i prisutnost FSB-a u relevantnim akademskim i industrijskim krugovima.


Svečana primopredaja automobila održana je u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u Sveučilišnom nastavnom centru AGG-FSB, Ulica Grada Gospića 1a. Ovaj čin potvrđuje predanost FSB-a u razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji. Partnerstvo s BMW-om i podrška tvrtke Tomić & Co. ističu važnost sinergije između akademskih institucija i industrijskih lidera u stvaranju održivih i naprednih tehnoloških rješenja.


prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić; robot Spot (foto: Karlo Šutalo)


BMW iX1 xDrive30 i robot Pepper (foto: Karlo Šutalo)