Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

neželjena situacija

Mate Rimac pozvao robotaksi, no on nije došao: “Probali smo to stotinu puta…”

Autor: P. N.

26.06.2024. 15:00
Mate Rimac pozvao robotaksi, no on nije došao: “Probali smo to stotinu puta…”

Foto: Željko Lukunic/PIXSELLkampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac predstavlja robotaksije, koji će se zvati Verne. Uz novi brend, tvrtka će predstaviti i cjelokupni ekosustav urbane mobilnosti te sve funkcionalnosti buduće usluge, najavio je FORBES Hrvatska.


Na predstavljanje je došao i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, javlja televizija N1.


Govore drže suosnivač i glavni izvršni direktor P3 Marko Pejković, suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri i suosnivač P3 i glavni izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.
Okupljenima se obratio i Plenković koji je nabrojao brojne hrvatske izumitelje kroz povijest. “Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju”, rekao je.


“Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima”, dodao je.


“Nisam očekivao da ću biti u potpunom mraku, ali ovo je dio inovacije. Počašćen sam što sam ovdje na predstavljanju. Drago mi je što se okupili ovaj veliki broj ljudi. Drago mi je da smo značajno podržali ovaj projekt, jer vjerujem da je ovo dio rješenja”, naveo je premijer.


“Smatram da je jako dobro da ćemo ovako mi, u regulatornom dijelu, biti među pionirima. Stvorit ćemo pretpostavke da ovaj koncept može zaživjeti. Riječ je o projektu u kojem potpuno autonomna vozila mogu izvršavati sve funkcije vožnje u javnom prijevozu. Mi ćemo danas svjedočiti prvoj fazi ovog projekta”, ustvrdio je.


Hrvatska kompanija predvodi globalne trendove”, rekao je Plenković, kako javlja televizija N1.


Mate Rimac je rekao da je nevjerojatno što su postigli u zadnjih 15 godina. “Bilo je nezamislivo da ćemo mi u Hrvatskoj prvi proizvesti najjači električni automobil i da će se u Hrvatskoj proizvoditi najjači hiper-automobili.


Privukli smo preko milijardu eura investicija i stvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka. No ovo je naš najveći korak”, rekao je Rimac, kako javlja televizija N1.


“Tehnologija je promijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno jeste li milijunaš ili tinejdžer. Ali milijunaš ima više mobilnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo iskustvo.


Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milijunaš s privatnim vozačem”, dodao je Rimac.


“Razvijamo ekosustav od tri dijela: prvi je, naravno, automobil. Drugi je aplikacija, a treći infrastruktura. Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati ih diljem svijeta”, istaknuo je Rimac.


“Vjerujemo da će autonomna vozila spasiti mnoge živote na cesti. Tu je i pitanje koristi jer ćete tijekom putovanja moći razmišljati i raditi druge stvari tijekom vožnje.


No stvarno gledamo na jednostavnost korištenja, kao i kod pametnih telefona. Nekoliko elementa je tu, imate konzistentno iskustvo jer vozač se nikada neće žuriti na neku drugu vožnju i nikada neće moći otkazati vašu vožnju. Jednostavno i svatko može koristi ovu uslugu”, otkrio je.


Na kraju je rekao da je dosta govora te je naručio vozilo putem aplikacije na mobitelu, no ono se nije pojavilo zbog tehničkih problema.


“Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je. Naši će tehničari riješiti problem brzo”, naveo je.


Kasnije su otkrili da se dogodio problem s prednjim desnim kotačem.


Otkriven izgled robotaksija


Otkriven je i dizajn vozila Verne, nazvanog po slavnom piscu Julesu Verneu koji je tijekom putovanja zamišljao potencijal čovječanstva. Prema riječima osnivača, Verne će u potpunosti transformirati način prijevoza u gradu.


Ekosustav ove usluge temelji se na tri ključna elementa: Autonomnom električnom vozilu, korisničkoj aplikaciji i specijaliziranoj infrastrukturi. U svakom gradu postojat će tzv. Mothership, odnosno mjesto gdje će se Verne vozila pregledavati, održavati, čistiti i puniti.


Ono što je zanimljivo jest činjenica da će Verne biti dvojsed jer, kako tvrde osnivači, u 9 od 10 vožnji vozilo koristi jedna ili dvije osobe. Klizna vrata omogućit će korisnicima lakši ulazak, a iz tvrtke navode da će u njemu imati više prostora nego u Rolls Royceu, javlja televizija N1.


Unutra će ih dočekati interijer nalik dnevnoj sobi s ekranom od 43 inča koji će biti za zabavu, ali i informacije. Rimac je naglasio kako žele da korisnik ima uslugu koja je do sada bila rezervirana samo za bogate – udobno i prostrano vozilo sa sigurnim vozačem.


Što se samog vozila tiče, ono je napravljeno na potpuno novoj platformi te u njemu ne postoji upravljač ili papučice za gas i kočnicu jer je namijenjen isključivo autonomnoj vožnji.


Verne gradi svoj prvi proizvodni pogon za autonomna električna vozila u Zagrebu, koja će se potom koristiti diljem svijeta. Prva usluga će biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.