Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Neravnopravnost

Žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju oko 200 eura manje plaće od muškaraca

Autor: Hina

07.03.2023. 16:41
Žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju oko 200 eura manje plaće od muškaraca

Foto: NL ArhivaŽene i dalje imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca, a kada se uspoređuju pozicije, tj. ista radna mjesta, razlika je značajno manja i iznosi osam posto u korist muškaraca, izvijestio je portal Moj posao u utorak.


Prosječna plaća muškaraca u proteklih godinu dana iznosila je 1100 eura neto, dok je plaća žena bila 923 eura.


S radnim iskustvom rastu i razlike u plaćama.
Međutim, postoje i razlike među dobnim skupinama.


Najmanje razlike su prisutne među najmlađim ispitanicima, onima do 24 godine i onima s manje od godinu dana iskustva – razlika u plaćama najviše raste u vrijeme kada žene uzimaju pauzu od karijere kako bi zasnovale obitelj, navodi portal pozivajući se na servis Moja plaća.


Za to vrijeme njihovi muški kolege i dalje stječu iskustvo, napreduju, mijenjaju poslove i dobivaju povišice.


Žene tu razliku ne nadoknađuju kasnije, već ostaju niže plaćene do kraja radnog vijeka.


No, ta se razlika smanji pred kraj karijere.


Najveće razlike među ženama i muškarcima su prisutne u Međimurskoj (-20 posto) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (-20 posto), dok su najmanje u Požeško-slavonskoj (-7 posto) te Virovitičko-podravskoj (-4 posto) županiji.


Najmanja razlika u plaćama (-10 posto) je u najmanjim tvrtkama do 10 zaposlenika, dok je najveća (-16 posto) u tvrtkama preko 250 zaposlenika.


Privatne tvrtke rade veće razlike po spolovima nego državne.


Tako su u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu žene plaćene 19 posto manje nego muškarci, dok su u domaćim kompanijama plaćene 15 posto manje.


U državnim tvrtkama žene su plaćene 8 posto manje, slično kao i u javnoj i lokalnoj samoupravi (-10 posto).


Kao razloge u nejednakosti plaća među spolovima portal izdvaja diskriminaciju, različite preferencije posla, rodnu razliku (zasnivanje obitelji) te da su žene sklone tražiti manje novca na razgovorima za posao, ali i kod pregovora oko povišice.


Moj posao dodaje da su žene zbog povijesnih etiketa manje samouvjerene i asertivne na tržištu rada, što im otežava i pregovore o plaćama i prilikom zapošljavanja te traženja povišice.