Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SAD

Zbog ograničavanja pilule za pobačaj podignute tužbe

Autor: Hina

25.01.2023. 21:46
Zbog ograničavanja pilule za pobačaj podignute tužbe

Foto: PexelsProizvođač pilula za pobačaj i liječnica podnijeli su tužbe kojima izazivaju državna ograničenja na pristup tome lijeku, u prvoj takvoj tužbi otkad je američki Vrhovni sud poništio savezno ustavno pravo na pobačaj.


U tužbi podnesenoj saveznom sudu u Huntingtonu u Zapadnoj Virginiji, GenBioPro Inc rekao je da država ne može oboriti odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) iz 2000. godine za mifepriston tako što će zabraniti pilulu, prvu u nizu od dvije potrebne pilule za medicinske pobačaje.


Liječnica Amy Bryant podnijela je zasebnu tužbu saveznom sudu u Durhamu, u Sjevernoj Karolini, izazvavši ograničenja koja je nametnula država na nabavljanje mifepristona, za koja tvrdi da onemogućuju njezino liječenje pacijenata.
Obje tužbe pridonose rastućoj pravnoj bici za medicinskim pobačajem nakon presude američkog Vrhovnog suda u lipnju kojom je se ukinulo pravo na pobačaj uspostavljeno prije 50 godina u slučaju Roe protiv Wadea i tako se saveznim državama prepustilo da same reguliraju postupak.


U zasebnom slučaju, aktivisti koji se protive pobačaju, vrše pritisak na saveznog suca u Teksasu da povuče odobrenje koje je FDA dala mifepristonu, kako bi se pilula povukla s tržišta.


Medicinski pobačaji čine više od polovine američkih pobačaja. Misoprostol je druga pilula koja se uzima u režimu dvije pilule medicinskih pobačaja.


Bryant se suprotstavila zahtjevima Sjeverne Karoline da pacijentice pilule za pobačaj mogu podići od liječnika osobno u ustanovama s posebnim certifikatima, a da prije toga moraju proći kroz obavezno savjetovanje u trajanju od 72 sata prije nego što obave pobačaj.


Njezina tužba tvrdi da se ograničenja “upliću u njezinu mogućnost pružanja zdravstvene skrbi svojim pacijentima prema najboljoj vlastitoj zdravstvenoj prosudi i u skladu sa saveznim zakonom.”


GenBioPro je prethodno tužio Mississippi po pitanju ograničenja nabavke mifepristona ondje, no napustio je slučaj u kolovozu nakon što je država zabranila gotovo sve pobačaje nakon odluke Vrhovnog suda. Kompanija je za svoju odluku navela “izmjenu nacionalnog krajolika”.


Dvanaest država, koje sve imaju republikanske guvernere, sada zabranjuju gotovo sve pobačaje, uključujući i medicinske.


Od studenog, 16 saveznih država koje dopuštaju neke pobačaje, uključujući Sjevernu Karolinu, ograničavaju medicinski pobačaj do neke razine, prema Institutu Guttmacher, istraživačkoj skupini koja podržava pravo na pobačaj.