Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

UKRAJINA

Zbog eksplozije brane najmanje 150 tona motornog ulja izlilo se u rijeku Dnjepar

Autor: Hina

06.06.2023. 16:50
Zbog eksplozije brane najmanje 150 tona motornog ulja izlilo se u rijeku Dnjepar

Foto: ReutersEksplozija brane Kahovka u južnoj Ukrajini uzrokovala je izlijevanje najmanje 150 tona motornog ulja u rijeku Dnjepar, rekli su ukrajinski dužnosnici. Prijeti izlijevanje još 300 tona u plovni put, rečeno je na marginama sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je sazvao predsjednik Volodimir Zelenskij.


Guverner regije Herson Oleksandr Prokudin rekao je da je osam sela potpuno ili djelomično poplavljeno i da se 16.000 ljudi nalazi u opasnoj zoni.


Ugroženo je oko 80 naselja na tom području, gdje se vode i borbe. Fotografije iz zraka iz regionalnog glavnog grada Hersona koji je pod kontrolom Ukrajine snimile su mnoge kuće u četvrti Korabel pod vodom.
Ukrajina krivi Rusiju za uništenje brane. No poplavljen je i grad Nova Kahovka na južnoj obali Dnjepra koji je pod ruskom kontrolom. Rusija je optužila ukrajinske sabotere.


Ruske vlasti u okupiranoj južnoj Ukrajini proglasile su u utorak izvanredno stanje nakon jutarnje eksplozije u kojoj je uništena velika brana na rijeci Dnjepar i obližnja hidroelektrana.


Eksplozija je jedan od najznačajnijih pojedinačnih incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci rata u Ukrajini i strahuje se od raširenih poplava stambenih područja, ekološke štete i prekida opskrbe električnom energijom.