Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Istup Majde Burić

Zastupnici SDSS-a ustvrdili kako hrvatsko društvo ima velik problem s govorom mržnje

Autor: Hina

19.01.2023. 14:06
Zastupnici SDSS-a ustvrdili kako hrvatsko društvo ima velik problem s govorom mržnje

Foto: Patrik Macek/PixsellSaborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević u četvrtak su nedavni istup Majde Burić o rusoljubnom i srboljubnom srcu Katarine Peović ocijenili sramotnom, neprihvatljivom i protuustavnom te upozorili da govor mržnje predstavlja sistemski problem u društvu.


„Izjava Majde Burić je nedopustiva, suprotna Ustavu, zakonima ove zemlje, ali i Etičkom kodeksu koji smo nedavno usvojili u Saboru”, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare.


Nadam se da će ubuduće ovakve stvari biti razrješavane unutar Sabora u skladu s Kodeksom i da će svaka stranka, kao što je to u ovom slučaju predsjednik HDZ-a, napraviti ono što je nužno, a to je da kad se osjeti potreba za isprikom da se ona i napravi, bez obzira da li je riječ o etničkom, rodnom ili političkom motivu”, dodao je.
Lakoća, dodao je, kojom se u Saboru ili izvan njega iskazivanje političkih razlika pretvara u govor mržnje i progona je zabrinjavajući.


Kazao je da kolegicu Burić nije doživljavao kao nekoga tko bi bio u stanju u polemici posegnuti za tom vrstom jezika i rječnika.


Ali, dodao je, očito da postoji neka razina u kojoj ljudi naprosto nisu više svoji gospodari.


Smatra da se taj primjer neće ponoviti jer je došla i unutrašnja osuda i isprika kolegice Burić i predsjednika HDZ-a i Vlade.


No, napominje, zastupnik Ante Prkačin opetovano i bez ikakvog upozorenja sa saborske govornice širi mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i demonizira je, a nedavno je izjavio i da su Srbi ‘svedeni na podnošljivu mjeru nakon popisa stanovništva pa pjeva pjesme u slavu ustaških zločinaca.


To je nešto što predstavlja ozbiljan i sistemski problem u našem društvu, upozorio je Pupovac.


„U našem društvu ni ‘za dom spremni’ ni ‘ubij, ubij Srbina’ ne bi smjeli imati pravo javnosti, a ako se pojave, morale bi biti sankcionirane, što je u skladu s Ustavom i zakonom”, istaknuo je.


Antisrpski sentiment


Upitan kako se nakon tog ispada osjeća u koaliciji s HDZ-om, Pupovac je poručio kako osjeća kao čovjek koji treba postupati u skladu sa svojim uvjerenjima, političkim programom svoje stranke, neovisno o razlikama koje mogu postojati između njih i onih s kojima surađuje.


„Bilo je razdoblja kada mi je bilo neugodnije. Ne znam koji je to premijer ili predsjednik HDZ-a tako promptno reagirao na tu vrstu izjave, kazao je.


Pupovac je pozdravio susret Plenković – Vučić do kojeg je, kaže, došlo nakon dužeg odsustva bilo kakvog dijaloga


Vjeruje da se neće stati na tom razgovoru i da će veoma brzo uslijediti i drugi susreti, što će biti sljedeći korak koji će doprinijeti stvaranju atmosfere i pretpostavki za politički dijalog između dvije zemlje o otvorenim pitanjima.


Predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević također je iznenađen istupom Burićeve jer, kaže, nije kotirala kao osoba koja barata tom vrstom šovinističkog jezika.


„Bio je to sramotan govor, posebno činjenica da su Srbi kroz gradaciju potvrđeni kao uvreda i to, nažalost, nije problem samo zastupnice Burić nego je svim postalo prihvatljivo i samorazumljivo da srpstvo podrazumijeva uvredu”, rekao je Milošević.


U našem društvu u podsvijest se uvukao antisrpski sentiment koji već dugo vremena traje i već 30-ak godina Srbe se označava isključivo kao sumnjiva lica, pobunjenike, agresore, a to se podvuče čak i onima koji smatraju da nisu nacionalisti, da su liberali, lijevo orijentirani i onda je to jako teško ispraviti”, istaknuo je.