Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RASPRODAJA

Zašto Fortenova stavlja na bubanj Belje, PIK Vinkovce i Vupik?

Autor: Jagoda Marić

24.06.2023. 15:47
Zašto Fortenova stavlja na bubanj Belje, PIK Vinkovce i Vupik?

Foto: Davor Javorović/PIXSELLPred dioničarima Fortenova grupe teška je ali neizbježna odluka, moraju pristati na to da se postojeća obveznica te kompanije, koja dospijeva u rujnu, refinancira novom obveznicom uz znatno veći trošak. Izbora nemaju jer na financijskom tržištu nisu uspjeli dogovoriti refinanciranje i opet će se zadužiti kod američkog fonda HPS Investment Partnersa.


Uvjeti zaduženja su, nedavno su priopćili iz Fortenove, isti kao i kod obveznice koja dolazi na naplatu, ali tomu treba dodati i jednokratni trošak od 6,75 posto ukupnog izdanja.


»Staru« obveznicu Fortenova je izdala uz kamatu od 7,3 posto plus Euribor, a ta je referentna kamatna stopa na zaduženja iznad 12 mjeseci u međuvremenu porasla na više od četiri posto, što znači da je kamata veća od 11 posto.
Uz jednokratnu naknadu od 6,75 posto, odnosno oko 70 milijuna eura, to trošak po kojem se Fortenova zadužuje diže na teško izdrživu razinu i po pitanju financiranja ta je kompanija sada tamo gdje je bila u vrijeme kad je, kao Agrokor, bila u vlasništvu Ivice Todorića i kad se mogla zadužiti jedino kod Sberbanka, a na kraju nije uspijevala refinancirati ni te kredite.


Neizbježni scenarij


Trošak zaduženja je i veći nego tada, ali veći je svima koji se sada zadužuju, a razlika je u tome što Fortenova nema teret duga dobavljačima, ni za robu ni za kredite koje su njezini dobavljači kroz faktoring podizali kako bi financirali Agrokor.


Uz to ogromnu razliku čini i to što je najveći dioničar Fortenova grupe, pod sankcijama zbog rata u Ukrajini, što najvećoj kompaniji u Hrvatskoj zapravo onemogućuje pristup financijskim tržištima.


No, bez obzira na razloge, Fortenova grupa izložena je američkom fondu onako kako je Agrokor bio izložen Sberbanku, o čemu najbolje govori činjenica da su u svom priopćenju priznali da im je baš kreditor uvjetovao pokretanje procesa prodaje poljoprivrede.Kako bi se izbjegla ovakva situacija, Fortenova je prije gotovo dvije godine prodala Ledo, odnosno sektor smrznute hrane, ali to očito nije bilo dovoljno pa se sada najavljuje i prodaja poljoprivrede, što uključuje Belje, PIK Vinkovce i Vupik.


Iako odluku o refinanciranju uz veći trošak ne mogu izbjeći, dioničari je neće donijeti sljedeći tjedan 26. lipnja za kada je zakazana skupština dioničara jer je najveći dioničar Fortenova grupe, Sberbank, pod sankcijama, pa se, prema statutu društva, skupština mora sazvati još jednom kako bi se odluka mogla donijeti većinom svih koji mogu glasati, a ne glasovima koji predstavljaju većinu dioničara.


U Fortenovi vjeruju da će se pristup grupe financijskim i bankarskim tržištima ponovo otvoriti kad pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, no iz sadašnje perspektive teško je procijeniti kad bi to moglo biti.


Pokušaj da se to pitanje riješi prodajom cijele grupe je propao, pa je kreditor uvjetovao nastavak financiranja pokretanjem procesa prodaje poljoprivrede do kraja ove godine.


Neodobrena kupnja


U situaciji kad se Fortenova zadužuje uz trošak, koji s jednokratnom naknadom doseže 18 posto, prodaja dijela poslovanja čini se kao jedino rješenje da se izbjegne trošak zaduženja koji i najbolje poslovanje ne može podnijeti.


Za kupnju Fortenove teško da će itko biti zainteresiran dok je njezin najveći dioničar pod sankcijama, osim ako je vjerovati njegovu priopćenju, arapskog investitora Saifa Alketbija, kojeg i Fortenova, ali i hrvatska Vlada žele izbjeći pod svaku cijenu.


On je krajem prošle godine kupio tvrtku SBK ART od Sberbanke, preko koje je ta ruska banka držala svoj udio u Fortenova grupi, ali bez odobrenja nadležnih institucija u Hrvatskoj i Nizozemskoj, gdje je zapravo sjedište Fortenova grupe, pa svoju kupnju ne može realizirati.


No, nakon nekoliko mjeseci zatišja Alketbi se ponovo aktivirao i na nizozemskim sudovima traži privremene mjere kojima bi se skupštini, na kojoj SKB ART nema pravo glasa, zabranilo odlučivanje.


U najnovijem priopćenju za hrvatsku javnost kaže da je u pismu upućenom međunarodnoj investicijskoj banci Lazard, 16. lipnja 2023. godine, »izrazio jak interes za preuzimanje Fortenova Group MidCo. B.V. po poštenoj cijeni«.Teške riječi


– Ponuda za preuzimanje cjelokupne i vrlo vrijedne imovine Fortenova grupe intervencija je čiji je cilj spriječiti otmicu jedne od najvećih hrvatskih kompanija – titana hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju te dodaje da Fortenova nije obavijestila niti pozvala Alketbija da sudjeluje u procesu prodaje, unatoč njegovom jasnom zahtjevu da to učini.


U Alketbijevoj izjavi koja se nalazi u tom priopćenju on ističe da je menadžment tvrtke započeo proces prodaje krajem travnja ove godine, da nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke, da nije zaprimljena nijedna ponuda s obzirom na to da su potencijalnim kupcima nametnuti nerealno kratki rokovi za odluku o investiciji, kao i zastrašujućim informacijama o financijskom opterećenju grupe i kratkim rokovima za refinanciranje obveza.


– Sada postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji.


Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor. Nužan je pošten i transparentan proces odlučivanja o vlasništvu i budućnosti kompanije, poručuje Alketbi.


Akcija Alketbija na sudu


U priopćenju arapskog investitora se još navodi da je Alketbi ranije ove godine podnio zahtjev Općem sudu Europske unije »da se ukloni pogrešno izrečena sankcija SBK ART-u i da je uvjeren u uspješni završetak tog sudskog procesa, jer on osobno nikada nije bio podvrgnut sankcijama.


No, činjenica je i da nije u roku koji je bio predviđen od nizozemskih i hrvatskih institucija zatražio odobrenje za preuzimanje SBK ART-a, što je morao učiniti ako je želio od Sberbanka preuzeti tu tvrtku preko koje ona drži udio u Fortenova grupi.