Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADNJE AKTUALNO PRIJEPODNE

Zaiskrilo između Plenkovića i Grbina: ‘Vi ste najveći patuljak na čelu SDP-a. Čak je i Bernardić za vas bio gigant’

Autor: Portal Novi list

15.01.2024. 11:34
Zaiskrilo između Plenkovića i Grbina: ‘Vi ste najveći patuljak na čelu SDP-a. Čak je i Bernardić za vas bio gigant’

Foto: Davor KovačevićNakon jednomjesečne stanke, izvođenjem himne „Lijepa naša domovino“, Hrvatski sabor u ponedjeljak je započeo redovno proljetno zasjedanje i novu sjednicu, možda posljednju u 10. sazivu. Na početku sjednice, u aktualnom prijepodnevu 39 zastupnika ima priliku postaviti pitanje premijeru i članovima Vlade.Karolina Vidović Krišto odmah je iskazala nezadovoljstvo dnevnim redom.
“Riječ o točci da se utvrdi legalnost imovine pravosdunih dužnosnika”, kazala je nezadovoljna time koja je to točka na dnevnom redu. Jandroković je kazao da Porezna uprava ima pod nadzorom dužnosnike i da se prati njihova imovina.


“Obmanjujete javnost. U čemu je problem. Vršite pravno nasilje i gušite parlamentarni rad jer ovo je rad protiv hrvatskih građana jer štitite korupciju”, odgovorila je Vidović Krišto, za što je dobila opomenu, prenosi N1.


Opomene


Prvo pitanje postavlja Dragana Jeckov (SDSS) koja postavlja pitanje Davoru Božinoviću, a odnosi se na sukob u Vukovaru.


“Stradala su nevina djeca koju su huligani pretukli. Pored činjenice da se radi o nasilju, važno je istaknuti da je to nasilje rezultat nacionalne netrepeljivosti. Ministre, recite nam koje preventivne mjere kanite poduzeti?”.


“Još jednom osuđujem taj događaj i sve one koji su nasilnog karaktera. Policija je jedna od rijetkih institucija, mislim i na državne institucije i političke stranke, koje ulažu napore u preventivne akcije, policija je ta koja vam može izaći s konkretnim popisom svih preventivnih akcija i programa. Ovakvo nešto nije dobro, ali reći ću još jednu stvar. Kad govorimo o međuetničkom i navijačkom i drugom nasilju – policija je procesuirala sve događaje, otkrila sve počinitelje i prijavila”, odgovorio je ministar i dodao da to pitanje nadilazi policiju, jer bi se svi akteri života u Vukovaru morali zapitati što su napravili da se spuste tenzije.”


Vidović Krišto smatra da je povrijeđen Poslovnik: “Gospođo Jeckov, svojim izvrtanjem teza ste uvrijedili sve građane. Vaša stranka promiče zaštitu genocida i ratnih zločinaca. Jedini put do mira je istina, a tu istinu sprječavaju Plenković, Božinović i Pupovac.”


Jandroković joj je za tu izjavu dao opomenu. “Odlučili ste skretati pažnju na sebe.” Nakon njenog odgovora, Jandroković joj je dao i treću opomenu te više ne može sudjelovati u radu danas.


Petir o neradnoj nedjelji


Marijana Petir (NZ) postavila je pitanje ministru Damiru Habijanu o neradnim nedjeljama i sajmenim danima. “Koji su učinci Zakona o trgovini, ima li gubitnika ili možemo zaključiti da su dobitnici i radnici i poslodavci?”


“Vi ste djelomično dali odgovor – nema gubitnika, svi su temeljem ovog Zakona na dobitku. Od manjine čujemo da će zakon imati za rezultat da će trgovci biti na gubitku. Upravo suprotno, podaci pokazuju da je 817.924 fiskaliziranih računa više, ili 35% ako gledamo po ostvarenom iznosu”, dodao je Habijan.


“Te teze od pojedinih glasnih, ali manjinskih zagovornika apsolutno ne stoje, brojke su neumoljive.”


Dretar o vojnoj sposobnosti


Davor Dretar (Domovinski pokret) postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. “Živimo u sve nesigurnijem svijetu. Nakon izbora u Crnoj Gori, imamo vladu za koju ne znamo kako će ponašati, Dodik u RS-u najavljuje otcjepljenje, Srbija je najavila uvođenje vojnog roka. Što se tiče Europe, zapovjednik švedske vojske najavio je podizanje naoružanja, češki je rekao da se moramo spremiti za najgori scenariji… U Hrvatskoj smo svjesni da sposobnost hrvatske vojske nije dovoljna. Što namjeravate poduzeti da bi podigli spremnost hrvatske vojske, povećali broj aktivnih vojnika, pripremili mlade na eventualne ratne ugroze?”


Premijer je podsjetio da imamo rat Rusije portiv Ukrajine te Hamasov napad na Izrael koji je dodatno ugrozio nestabilnsot, što potvrđuje i uključivanje Hutija i Hezbolaha.


“Mi smo od proračuna za obranu koji je bio oko 500 milijuna eura usvojili proračun za 2024. koji je preko milijardu eura što znači da nam je obrana sigurnost i prioritet. To znači i tehnička osposobljenost vojske, prihvatit ćemo do kraja travnja 6 Rafalea, podignut ćemo sposobnost HRZ-a, isto je i s kopnenom vojskom i ulaganjima u Hrvatsku ratnu mornaricu. Hrvatski vojnik je u središtu politike i nastojat ćemo privući mlade. Svjesni smo globalnog, europskog i našeg bližeg konteksta i stoga je obrambena politika jedan od važnih prioriteta”, odgovorio je premijer, prenosi N1.


Plenković izvrijeđao Grbina


SDP-ov Peđa Grbin poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da se nekim temama ne želi baviti – na primjer problemom mirovina i plaćama u javnom sektoru, “gdje je pustio da se problemi gomilaju.


Plenković mu je prvo poručio da je jasno da se sprema koalicija s “ravnozemljašima” iz Mosta.


“Zastupniče Grbin. Kad mi u Saboru slušamo vas i uspoređujemo vas s vašim prethodnicima, vi ne samo da ste najveći patuljak na čelu SDP-a. Čak je i Bernardić za vas bio gigant. To je važno da imamo politički na umu”, rekao je Plenković.


Potom je iskoristio priliku za usporedbu dviju vlada.


“U četiri godine vašeg zadnjeg mandata plaća je narasla 24 eura. Građani naprosto vape da im ponovo, u varijanti da se zabune i vama poklone povjerenje, opet plaća naraste 24 eura. 2014. je prosječna plaća bila 749 eura. Danas je ona 1.178 eura. Mi smo ju povećali za 430 eura, a vi za 24. To nije 2 ili 3 puta više, nego 18 puta. Minimalac? U vašem mandatu minimalac je porastao 11 posto – na 414 eura. U našem mandatu je porastao na 840 bruto s 414 bruto. Mirovine? Najavili smo u prvom mandatu rast od 5 posto, narasla je 15 posto. U drugom smo najavili 10 posto, narasla je 34 posto”, ustvrdio je Plenković.


Katarina Peović uzvratila mu je da vrijeđa cjelokupnu javnost.


“Ne govorite da smo u mandatu SDP-a bili u velikoj gospodarskoj krizi. Propuštate i usporediti prosječnu plaću s prosječnim plaćama svih usporedivih zemalja. U Sloveniji je minimalac 1000 eura, duplo veći nego kod nas”, rekla je.


Zasjedanje do 22. ožujka


Sabor će, za sada je izvjesno, zasjedati 10 tjedana, do 22. ožujka, nakon čega će napraviti stanku u Velikom tjednu, a hoće li zastupnici nakon toga dobiti pozivnicu za još jedno zasjedanje, za sada se ne zna.


Zastupnike do Uskrsa čeka puno posla, na dnevnom redu, za sada, je 214 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih u idućim tjednima stizati još.