Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

abramovič sakrio milijarde

Zadnji papiri potpisivani su dok su prve bombe padale na Kijev

Autor:

06.01.2023. 18:34
Zadnji papiri potpisivani su dok su prve bombe padale na Kijev

Foto: ReutersTrustovi u kojima su pohranjene milijarde dolara imovine  Romana Abramoviča izmijenjeni su kako bi se stvarno vlasništvo prenijelo  na njegovu djecu neposredno prije nego što su ruskom oligarhu izrečene sankcije.


Dosjei koji su procurili i koje su novinari lista The Guardian dobili na uvid sugeriraju da je 10 tajnovitih offshore zaklada osnovanih u korist Abramoviča brzo reorganizirano početkom veljače 2022., tri tjedna prije početka rata u Ukrajini.


Opsežna reorganizacija Abramovičevih financijskih poslova započela je samo nekoliko dana nakon što su vlade zaprijetile uvođenjem sankcija protiv ruskih oligarha u slučaju invazije.
Na osnovu dokumenata koji su procurili, možemo se zapitati jesu li promjene u zakladama napravljene u pokušaju da se zaštiti ogromno bogatstvo oligarha od prijetnje zamrzavanja imovine.


Analiza pokazuje kako je amandmanima Abramovičevo sedmero djece, od kojih najmlađe dijete ima devet godina,  postalo korisnicima imovine zaklada koje drže imovinu vrijednu najmanje 4 milijarde dolara, iako bi ukupna vrijednost mogla biti znatno veća.


Čini se da su njegova  djeca postala stvarni vlasnici bogatstva, koje uključuje luksuzne nekretnine i flotu superjahti, helikoptera i privatnih zrakoplova.


Stručnjaci za sankcije kazali su kako bi opsežna reorganizacija zaklada mogla zakomplicirati napore na provedbi sankcija protiv oligarha i potencijalno onemogućiti pokušaje zamrzavanja imovine.


Čovjek s tri državljanstva


Otkrića će vjerojatno otvoriti pitanja o tome trebaju li Abramovičeva djeca također biti podložna zamrzavanju imovine. Za razliku od članova obitelji nekih od najbližih Putinovih savjetnika, mnoge obitelji oligarha koji podliježu sankcijama izbjegle su ograničenja.


Vlade Velike Britanije i EU-a proglasile su Abramoviča prokremaljskim oligarhom i u ožujku 2022. uvele mu sankcije zbog navodne koristi od bliskih odnosa s Putinom. Abramovič je zanijekao financijske veze s Kremljem i podnio pravne korake za ukidanje mjera EU.


Reuters


Abramovič, koji ima rusko, izraelsko i portugalsko državljanstvo, nije dodan na američki popis sankcioniranih. Ukrajina je, kako se izvješćuje, zatražila od Bijele kuće da mu ne nameće sankcije nakon što se poduzetnik pojavio kao neslužbeni posrednik u mirovnim pregovorima.


Čini se da su dosjei dobiveni hakiranjem ciparskog offshore pružatelja usluga koji upravlja zakladama Abramoviča. Dokumenti su anonimno podijeljeni s Guardianom.


Dosjei ilustriraju kako je Abramovič desetljećima koristio netransparentne strukture trustova kako bi zaštitio svoje bogatstvo u tajnovitim offshore utočištima i ukazuju na izazove s kojima se zapadne vlasti suočavaju u probijanju tih složenih struktura za provedbu sankcija.


Pod velikim povećalom


Abramovičevi financijski udjeli našli su se pod velikim povećalom od invazije. Vlasti u Jerseyu pokušale su zamrznuti 7 milijardi dolara imovine na Kanalskim otocima, dok je SAD zaplijenio dva njegova privatna zrakoplova zbog kršenja kontrole izvoza.


FBI je tada u sudskim podnescima naveo kako vjeruje da je Abramovič reorganizirao dvije zaklade, od kojih je jedna držala zaplijenjene zrakoplove, čineći svoju djecu korisnicima.


Međutim, dosjei koji su procurili ukazuju kako je preustroj bio dalekosežniji.


U naletu aktivnosti u veljači 2022., neposredno prije invazije, Abramovič je uklonjen kao korisnik dviju zaklada koje je identificirao FBI. U međuvremenu, njegova djeca imenovana su kao korisnici osam dodatnih zaklada osnovanih u korist njihova oca.


Stručnjaci za sankcije kazali su kako su promjene možda bile namjeran, ali ne i nezakonit pokušaj distanciranja oligarha od njegova bogatstva prije uvođenja sankcija.


Preustroj bi, kazali su, mogao predstavljati izazove za vlasti koje sada teže imovini za koju se dugo vjerovalo da je u vlasništvu Abramoviča dok određuju tko u stvarnosti posjeduje i kontrolira bogatstvo vrijedno više milijardi dolara: oligarha ili njegovu djecu. Abramovič i njegova djeca nisu odgovorili na detaljne zahtjeve za komentarom.


Dan kad su postali milijarderi


U veljači 2022., dan nakon što su se ruski tenkovi zakotrljali preko ukrajinskih granica, Abramovičeva 25-godišnja kći Sofia navodno je podijelila objavu na Instagramu s oštro proturatnom porukom.


S likom ruskog predsjednika blokiranog crvenom linijom, pisalo je: “Najveća i najuspješnija laž kremaljske propagande je da većina Rusa stoji uz Putina.”


Međutim, za Sofiju i njezinih šestero druge braće i sestara početak ruskog rata protiv Ukrajine označio je još jednu značajnu prekretnicu: to je bio dan kada su zapravo postali milijarderi.Dana 24. veljače, kada su ruski borbeni zrakoplovi počeli bombardirati Kijev, učinjeni su završni potezi opsežne reorganizacije očevih offshore poslova pokrenutih tri tjedana ranije.


Do tog mjeseca, Abramovič je bio jedini korisnik najmanje 10 zaklada u Cipru i Jerseyu, navodi se u dokumentima. No, 4. veljače – gotovo u jednom naletu – počele su se mijenjati zaklade kako bi se Abramovičevo sedmero djece imenovalo korisnicima


Spisi sugeriraju da su promjene koje su odobrene djeci – od kojih su njih petero sad odrasli ljudi- kolektivnih 51%, ili u nekim slučajevima 100%, korisnog interesa za imovinu zaklada.


Gdje je završila superjahta Eclipse?


Oni se kreću od dionica u velikim ruskim tvrtkama do privlačnijih fizičkih sredstava kao što su Eclipse, superjahta s devet paluba i dva heliodroma.


Brod duljine 163 metra, za koji se dugo vjerovalo da je u vlasništvu Abramoviča, u konačnici drži Europa Trust. Dokumenti pokazuju kako je Abramovič smijenjen s mjesta korisnika zaklade i zamijenjen svojom djecom. Krajem 2021. godine tvrtke koje je kontrolirao držale su imovinu vrijednu 2,6 milijardi dolara, prema spisima.


Detalji reorganizacije zaklada ogoljeni su u dosjeima Oligarha, memoriji hakiranih datoteka offshore pružatelja usluga MeritServus, koji je upravljao Abramovičevim financijskim interesima više od 20 godina.


Demetris Ioannides, predsjednik i upravljački partner Tvrtke MeritServus, nije odgovorio na detaljne zahtjeve za komentarom, ukazujući kako je tvrtka spriječena u objavljivanju informacija trećim stranama, pozivajući se na europska pravila o zaštiti podataka i sudsku praksu Ujedinjenog Kraljevstva, na kojoj se temelje ciparski zakoni o povjerenju.


Međutim, dodao je: “Najvažnija odgovornost povjerenika je zaštita imovine zaklade”.


Kako je financirao ekstravagantan način život


Dokumenti nude snimku bogatstva oligarha uoči invazije i ilustriraju kako su njegove zaklade držale bezbroj mreža tvrtki u tajnovitim jurisdikcijama i financirale ekstravagantan način života.


Desetljećima je mreža tvrtki trustova omogućavala Abramoviču i njegovoj obitelji da žive na visokoj nozi: od kupnje zrakoplova – Boeinga 787 Dreamlinera i više Airbusovih helikoptera – do plaćanja pop zvijezdi Princeu za privatni koncert na Karibima.Međutim, trenutak iznenadnog preustroja zaklada u veljači prošle godine postavlja pitanje jesu li promjene osmišljene kako bi se osiguralo da njegova obitelj i dalje može imati koristi od njegova bogatstva i zaobići sankcije.


Prema zakonu SAD-a, ako osoba koja podliježe sankcijama izravno ili neizravno posjeduje 50% ili više subjekta, njezina se imovina može zamrznuti.


Pravila Ujedinjene Kraljevine i EU-a slična su, ali omogućuju zamrzavanje imovine kada osoba posjeduje manje od 50% subjekta ako nad njom ima izravnu ili neizravnu kontrolu.


Međutim, utvrđivanje tko doista kontrolira imovinu, posebice kada je drže netransparentne offshore zaklade, rijetko je jednostavan zadatak, kažu stručnjaci.


Izazovi s kojima se suočavaju vlasti


S Abramovičevim pristankom čini se da su poduzete mjere koje bi mu omogućile da izjavi da zakonski ne kontrolira imovinu zaklada. Dosjei sugeriraju da je trajno spriječen u provođenju bilo kakve kontrole nad zakladama kao povjerenik ili zaštitnik.


Bivši visoki američki dužnosnik za provedbu sankcija izjavio je kako bi se reorganizacija zaklada mogla koristiti kao učinkovit način distanciranja nekoga od imovine osjetljive na zamrzavanje kao rezultat sankcija.


“Često je izazovno shvatiti vlasništvo zbog bizantskih načina na koje se imovina drži preko fiktivnih tvrtki i zaklada”, kazali su.


“A onda kada dodate daljnje razine apstrakcije s obzirom na to tko kontrolira imovinu, provedba može postati vrlo izazovna vježba.”


Ostaje nejasno kakav je učinak u praksi reorganizacija zaklada Abramoviča imala na provedbu sankcija, ali postoje naznake da se tijela suočavaju s izazovima pri praćenju imovine povezane s oligarhom.


Vila u Kensington Palace Gardensu


U Londonu je vila vrijedna 90 milijuna funti u Kensington Palace Gardensu koja navodno pripada bivšem vlasniku nogometnog kluba Chelsea do sada izbjegla obavijest o ograničenju koja bi spriječila njezinu prodaju bez izričitog dopuštenja britanske agencije za provedbu sankcija.


Britansko tijelo koje upravlja zemljišnim knjigama prošle je godine za Guardian reklo da neke nekretnine, čak i ako su javno povezane s osobom na koju se primjenjuju sankcije, možda neće biti označene kao blokirane zbog nedovoljnih dokaza o vlasništvu, posebno tamo gdje su u vlasništvu anonimnih zaklada.


Na papiru, vila u zapadnom Londonu, koja ima 15 spavaćih soba i podzemni bazen, u vlasništvu je A Corp Trusteea. Dokumenti upućuju na to da je ciparsko društvo vlasnik nekretnine u ime KPG Trusta, čiji je jedini korisnik, do veljače 2022., bio Abramovič.


Nakon reorganizacije pravo oligarha na raspodjelu iz imovine zaklade smanjeno je na 49%, dok su njegova djeca imenovana kao korisnici i odobreno im je pravo od 51%.


Dokumenti sugeriraju da je ista promjena primijenjena na najmanje sedam od 10 zaklada, uključujući: Grano Trust, Zeus Trust, Zephros Trust, Proteus Trust i Perseus Trust.


Djeca su također imenovana kao korisnici Zaklade Sara, ali udio njihovog prava na njegovu imovinu nije jasan. Abramovičev koristan interes za Ermis Trust smanjen je na 49%.


Peripetije u Kanadi


Kao rezultat reorganizacije, druga imovina u očima vlasti mogla bi se pokazati izazovnijom za povezivanje s Abramovičem.


Kanadska vlada priopćila je prošlog mjeseca kako planira zaplijeniti 26 milijuna dolara imovine u zemlji koju drži Granite Capital Holdings, tvrtka s Britanskih Djevičanskih otoka, za koju je priopćila kako je u vlasništvu Abramoviča. Ako se uspješno zaplijeni, kazali su dužnosnici, prihod će biti iskorišten za obnovu Ukrajine.


Ali dokumenti pokazuju da Granite Capital Holdings više nije u vlasništvu Abramoviča. Spisi sugeriraju da je uklonjen u veljači 2022. kao korisnik HF Trusta koji u konačnici drži tvrtku BVI


Tada su ga zamijenila njegova djeca, iako su u ožujku 2022., neposredno prije nego što su Velika Britanija i EU uveli sankcije Abramoviču, povjerenici HF Trusta rekli administratoru hedge fonda sa sjedištem na Kajmanskim otocima da djeca nemaju fiksni interes za imovinu zaklade i da je svaka raspodjela njegovih sredstava izvršena po nahođenju povjerenika.


Financijski izvještaji u procurjeloj memoriji sugeriraju da je na kraju 2019. ovaj trust držao imovinu vrijednu 3,3 milijarde dolara.


David Rundle, odvjetnik za sankcije i financijski kriminal u WilmerHaleu, izjavio je kako bi reorganizacija zaklade, u očekivanju da povezana osoba podliježe financijskim sankcijama, mogla zaštititi od zamrzavanja imovine, ali to nije bio “srebrni metak”.


Rekao je da tamo gdje su djeca osobe kojoj se primjenjuju sankcije postala korisnici neposredno prije izricanja sankcija, financijske institucije vjerojatno će biti iznimno oprezne u pogledu načina na koji postupaju s imovinom, osim ako nisu zadovoljne da pojedinac koji podliježe sankcijama više nema učinkovitu kontrolu nad njima.


“Podložno dokazima o otuđenju, to nije lako ispuniti”, kazao je.