ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

zapljena imovine

Kanadske sankcije za ruskog oligarha Romana Abramoviča

Autor: Hina

19.12.2022. 19:16
Kanadske sankcije za ruskog oligarha Romana Abramoviča

Foto: ReutersKanadska vlada priopćila je u ponedjeljak da će započeti proces zapljene i oduzimanja 26 milijuna dolara od Granite Capital Holdings Ltd, tvrtke u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Romana Abramoviča.


Ovo je prvi slučaj da kanadska vlada koristi nove ovlasti za pljenidbu imovine koja pripada sankcioniranim pojedincima, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.


Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly sada će razmotriti podnošenje sudskog zahtjeva za oduzimanje imovine, a ako uspije, prihod bi se mogao koristiti za obnovu Ukrajine i kompenzaciju žrtvama ruske invazije.
Joly je rekla da će “Kanada nastaviti pritiskati ruski režim i one koji su imali koristi od Putinove barbarske invazije na Ukrajinu”.


Predstavnici Granite Capital Holdingsa ili Abramovicha nisu bili dostupni za komentar, navodi Reuters.


Ruski oligarsi suučesnici su u invaziji i Kanada “neće biti utočište za njihovu nezakonito stečenu dobit”, rekla je u izjavi kanadska ministrica financija Chrystia Freeland.


Moskva svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” kojoj je cilj navodna “demilitarizacija” i “denacificiranje” svog susjeda. Kijev i njegovi saveznici, koji su uveli široke sankcije kao odgovor na invaziju, nazivaju je ničim izazvanim osvajačkim činom.


Kanada je uvela sankcije za više od 1500 pojedinaca i subjekata iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije od početka invazije 24. veljače.