Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NESLAVNI REKORD

Zadarski srednjoškolci rekorderi po broju neopravdanih

Autor: Ingrid Šestan Kučić

08.09.2023. 16:14
Zadarski srednjoškolci rekorderi po broju neopravdanih

Foto: Arhiva ZL/Bojan Bogdanić/Ilustrativna fotografijaHrvatski učenici obaraju rekorde u broju izostanaka, jer statistika Ministarstva znanosti i obrazovanja kaže da su lani učenici svih uzrasta prikupili gotovo 40 milijuna izostanaka, a većina je bila opravdana. Neopravdanih izostanaka je svega 672.169 sati, a u tom obaranju rekorda najveći su obol dali primorsko-goranski učenici, jer oni s nastave izostaju najviše u Hrvatskoj. Svaki hrvatski učenik godišnje s nastave prosječno izostane 87 sati, a svaki primorsko-goranski učenik 96 sati. Više od prosjeka izostaju i istarski učenici, jer prosječan broj sati izostanaka po učeniku je 95 sati, a u zadarskoj županiji to je 92 sata po učeniku.


Prošle školske godine hrvatski su učenici s nastave izostali 39.449.494 sata, a godinu prije 37.797.663 sata. U godinu dana broj izostanaka povećali su na 1,6 milijuna sati nastave, a iako se s nastave najviše izostaje u osnovnoškolskom sustavu, jer osnovci su lani propustili gotovo 24 milijuna sati nastave, u nepojavljivanju na nastavi apsolutni rekorderi su primorsko-goranski srednjoškolci.


Neopravdani sati


U prosjeku svaki hrvatski srednjoškolac izostaje 105 sati s nastave, ali svaki primorsko-goranski učenik ima čak 121 sat izostanka s nastave, što znači da tijekom školske godine svaki od tih srednjoškolaca nije bio u školskoj klupi čak 20 nastavnih dana. I zadarski su srednjoškolci sa 116 sati izostanaka po učeniku iznad prosjeka Hrvatske, a puno ne zaostaju ni zadarski učenici srednjih škola, jer svaki na nastavi nije bio 112 sati. Zadarski su srednjoškolci i rekorderi po broju neopravdanih sati, jer dok svaki hrvatski srednjoškolac ima u prosjeku 2,78 neopravdanih sati, u zadarskim je školama to 4,48 sati po učeniku. Primorsko-goranski srednjoškolci su također iznad prosjeka jer imaju 3,65 neopravdanih po učeniku, dok su istarski učenici ispod prosjeka s 2,65 neopravdanih sati po učeniku.
U osnovnoj školi s nastave najviše izostaju osmaši jer svaki hrvatski osmaš u Hrvatskoj ima 106 sati izostanaka, a i u tim podacima primorsko-goranski učenici drže rekord jer osmaši Primorsko-goranske županije s nastave izostaju više od svojih vršnjaka. Svaki je od njih prikupio 114 sati izostanaka, dok zadarski osmaši imaju svaki 110 sati izostanaka, a istarski 113 sati. Broj izostanaka s nastave počinje rasti prelaskom učenika u predmetnu nastavu te se svake godine povećava.


Iako su rekorderi u izostajanju s nastave, primorsko-goranski učenici nisu oborili rekord u prikupljanju neopravdanih sati, jer tu su titulu odnijeli međimurski učenici. Svaki učenik Međimurske županije ima 5,75 neopravdanih sati, što je znatno iznad hrvatskog prosjeka od 1,48 sati po učeniku. Međimurci su uvjerljivo rekorderi i po broju učenika koji su školsku godinu završili s nedovoljnim uspjehom, jer takvih je učenika 2 posto, odnosno 258, dok su u Primorsko-goranskoj županiji na kraju godine negativno bila ocijenjena 284 učenika, što je 1 posto učenika, u Istarskoj njih 230, a u Zadarskoj 144.


Padali i prvašići


Unatoč tim poražavajućim podacima, prošlu školsku godinu gotovo je svaki drugi hrvatski učenik završio s odličnom uspjehom, jer školski sustav, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, broji 212.648 odlikaša, što je 47 posto svih učenika.


Međutim, bilo je i onih koji prošlu školsku godinu neće pamtiti po dobrom, jer 3.449 učenika godinu je završilo negativno ocijenjeno, a među njima je čak i 147 prvašića. Na kraju školske godine najviše je negativno ocijenjenih prvašića bilo u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 19, dok Primorsko-goranska županija takvih učenika ima 13, Istarska 10, a Zadarska svega dva.


Među osnovcima je i najviše superodlikaša, jer njih 23 posto ima prosjek 5,0, dok hrvatske srednje škole imaju manje od tri posto takvih učenika. Prosječna ocjena hrvatskih učenika je 4,30, a očekivano najviše odlikaša i veću prosječnu ocjenu ima osnovnoškolski sustav. U tom je sustavu prosječna ocjena 4,46, odlikaša je 58 posto, a najviše superodlikaša, kao i odlikaša, sjedi u zagrebačkim školama. U Zagrebu je čak 70 posto osnovaca školsku godinu završilo s odličnim uspjehom, a 33 posto ih ima prosjek 5,0. Primorsko-goranski osnovci po uspješnosti su treći u državi. Čak 60 posto je odlikaša, a 22 posto superodlikaša. U zadarskim osnovnoškolskim klupama sjedi pak 67 posto odlikaša, a među njima 21 posto super odlikaša, dok Istra ima 56 posto odlikaša i 21 posto superodlikaša.


Prosječna ocjena 3,95


Prosječna ocjena u srednjoškolskom sustavu je 3,95, a Istarska i Primorsko-goranska županija u samom su vrhu po broju srednjoškolaca koji su prošlu školsku godinu završili s negativnom ocjenom. U Primorsko-goranskoj županiji 209 srednjoškolaca ima nedovoljan uspjeh, u Istarskoj njih 141, dok je u Zadarskoj županiji takvih učenika 109. Očekivano, u osnovnim je školama manje neuspješnih učenika pa tako Istarska županija broji 87 negativno ocjenjenih osnovaca, Primorsko-goranska županija 66, a Zadarska 31. Najveći broj negativno ocijenjenih učenika na kraju školske godine, njih 177, imala je Međimurska županija.