Četvrtak, 1. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Konferencija za pomoć

Za Ukrajinu prikupljeno gotovo milijarda eura, otprilike polovica novca ide za energetski sektor

Autor: Hina

13.12.2022. 17:30
Za Ukrajinu prikupljeno gotovo milijarda eura, otprilike polovica novca ide za energetski sektor

Foto: ReutersNa međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura donacija kako bi se stanovništvu pomoglo da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom u ruskim napadima, rekla je u utorak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.


“Pomoć doseže, pa i premašuje 800 milijuna eura”, koliko je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na otvorenju konferencije, rekla je Colonna. “Zapravo sam sretna što vam mogu objaviti da premašujemo taj broj i da smo se približili milijardi eura”, dodala je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.


Od tih milijardu eura, 415 milijuna ide za energetski sektor, 25 milijuna za vodu, 38 za hranu, 17 za zdravstvo, 22 za promet, a ostatak, ili gotovo 493 milijuna eura, još nije raspodijeljen, dodala je francuska ministrica, rekavši da je riječ o donacijama u naravi i u novcu.
“Naša zemlja neće potonuti u mrak”, rekao je pak Šmihal, izrazivši zadovoljstvo zbog “snažnog znaka” potpore koji je “civiliziran svijet” uputio Ukrajini.


“Zahvalni smo svim zemljama koje su i dalje naši saveznici u ova mračna vremena”, dodao je, obećavši još jednom da će Ukrajina opet steći svoju suverenost i teritorijalnu cjelovitost.


Na konferenciji za pomoć Ukrajini sudjelovalo je 70 izaslanstava i međunarodnih organizacija, a svrha joj je bila “pomoći Ukrajincima da prebrode zimu”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvarajući sastanak.


Ruske snage od listopada vode kampanju razaranja civilne i energetske infrastrukture, ostavljajući milijune ljudi bez grijanja i bez vode.


Rat u Ukrajini ulazi krajem prosinca u svoj jedanaesti mjesec.