Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Za razliku od ninskih učenika, mali Norvežani ne vole snijeg

01.03.2018. 16:10
Za razliku od ninskih učenika, mali Norvežani ne vole snijeg


Jedan od projekata koje želimo predstaviti je i Erasmus+ K2 projekt FAST ( Fun, authentic, simple and trustworthy) čiji je nositelj Munkebjergskolen, Odense, Denmark.
U FAST projektu još sudjeluju partneri iz Norveške, Poljske, Slovenije i Hrvatske (OŠ „Petar Zoranić“ Nin).
Od 24.do 29. rujna 2017. godine održan je prvi partnerski sastanak u Danskoj na kojem su sudjelovale učiteljice razredne nastave: Vesna Pešušić (predsjednica Školskog odbora, kao predstavnik ravnatelja), Martina Jelenković, Iva Maras i Željana Popić. Naravno, tamo su se susrele s kolegama iz partnerskih zemalja, bile u prilici promatrati nastavu, te vidjeti kako funkcionira školski sustav u Danskoj.
Sljedeći partnerski sastanak će se održati krajem svibnja ove godine i to upravo u Ninu, kada će se dogovarati daljnji zadaci i ciljevi projekta.
FAST projekt za cilj ima poboljšanje rada i korištenje IKT-a u nastavnom procesu, kao i razmjenu iskustava dobre prakse primjenjivih u svakoj školi partneru. Pod tim se podrazumijeva korištenje raznih aplikacija i alata u nastavi, te educiranje kako učenika tako i roditelja na tom polju. Projekt traje do 2020. godine, u međuvremenu svi učitelji uključeni u projekt vrijedno rade na mjesečnim zadacima sa svojim učenicima.
Učenici su zajedno sa spomenutim učiteljicama, na sveopću radost učenika 4. razreda, prisustvovali Skype druženju s učenicima iz Norveške.
Putem Skypea djeca su imala priliku zaviriti u učionicu učitelja Stiana Antonsena i to učitelja 6. razreda, pa je tim više uzbuđenje svih učenika bilo veće.
Učenici su komunicirali na zavidnoj razini engleskog jezika ako uzmemo u obzir da su tek 4. razred. Predstavili su svoja mjesta, školu, te postavljali jedni drugima zanimljiva pitanja i dobivali zanimljive odgovore.
Mali Norvežani ne vole snijeg, dok bi naši učenici rado bili na snijegu.
Otkrili su čak kako su tri učenika iz tog razreda posjetila Hrvatsku i da im se jako svidjela.
Druženje je potrajalo 30 minuta sa željom da ga ponove na neku novu temu.
Više o dosadašnjim mjesečnim zadacima i samom projektu može se vidjeti na web stranici http://erasmus.tips/