Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

WORLDSKILLS CROATIA Ante Halusek i Nikolina Grubešić iz “Stanka Ožanića” osvojili 1. mjesto u disciplini pekarstvo

02.04.2019. 10:18
WORLDSKILLS CROATIA Ante Halusek i Nikolina Grubešić iz “Stanka Ožanića” osvojili 1. mjesto u disciplini pekarstvo


Od 26. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, u šest paviljona, u prostoru od 15.000 m2, održano je najveće državno natjecanje strukovnih škola – WorldSkills Croatia. Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 disciplina u kojima su prezentirali svoje vještine za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za pojedino strukovno zanimanje.
Ovako objedinjena zanimanja daju atraktivan spektar od tradicionalnih do suvremenih struka, a natjecateljima koji se natječu pred publikom pruža jedinstveno iskustvo.
Osim kao škola domaćin u dvije discipline AGRO I CVJEĆARSTVO, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića natjecala se u četiri discipline: AGRO, CVJEĆARSTVO, PEKARSTVO i VETERINA.
Rezultati učenika “Stanka Ožanića”:
AGRO
Bruno Žodan (mentor Ante Gospić) 77. 27 bodova, 8. mjesto
CVJEĆARSTVO
Vita Ražov (mentorica Višnja Sikirić) 63. 36 bodova, 4. mjesto
PEKARSTVO
Ante Halusek i Nikolina Grubešić (mentorica Zorka Kokić) 96. 00 bodova, 1. mjesto
VETERINA
Lucija Bopsić (mentorica Marijana Božina, voditelj Alenko Kovač) 45. 81 bodova, 5. mjesto
U brojne su discipline bili uključeni poslodavci povezani kroz tehnologiju, proizvode ili usluge s disciplinom, te zapošljavaju učenike nakon završene strukovne škole.
Važnost povezivanja poslodavaca s obrazovnim sustavom je neophodna, osobito u strukovnim zanimanjima kako bi se ostvario dugoročni cilj povećanja zapošljivosti učenika strukovnih škola. Isto tako, ovim su natjecanjem učenici imali priliku demonstrirati svoje vještine mogućim budućim poslodavcima.
Osim toga, na Zagrebački velesajam su u dva dana došli brojni učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske kako bi mogli vidjeti mogućnosti koje pruža strukovno obrazovanje te se uvjeriti u atraktivnost zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Svaka disciplina je imala dio pod nazivom “Isprobaj vještinu” gdje su učenici i ostali posjetitelji mogli na licu mjesta isprobati pojedinu vještinu koja im je bila zanimljiva.
Ujedno, organizatori WorldSkills Croatia su omogućili cjelodnevni info pult za informiranje učenika i ostalih zainteresiranih za potrebe tržišta rada i uslugama HZZ-a, korištenje e- alata HZZ-a “Moj izbor”.
Procjena je kako je tijekom dva dana natjecanja WorldSkills posjetilo više od 12.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.
– S obzirom na veličinu natjecanja, vjerujemo kako je ovo bila vrlo uspješna promocija strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koja je ostvarila svoju viziju priznavanja izvrsnosti u strukovnim vještinama, kao i podizanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja u zemlji, istaknuli su iz “Stanka Ožanića”.