Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Europski prijedlog

Vučić prihvatio sve što SAD i EU traže od njega oko Kosova, srpska ekstremna desnica bjesni. Javili se i rojalisti

Autor: Portal Novi list

21.01.2023. 16:07
Vučić prihvatio sve što SAD i EU traže od njega oko Kosova, srpska ekstremna desnica bjesni. Javili se i rojalisti

Foto: ReutersIzjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Beograd spreman prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo podijelila je srbijansku javnost pa jedni zahtijevaju da ne bude solo igrač i da pred parlamentom objasni srž tog prijedloga, a drugi ga da čim prije potpiše.


Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, a što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.


Slovački diplomat i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine ocijenio je da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije”.
Vučićeva izjava, međutim, nije po volji oporbe konzervativno-desnog spektra političke scene u Srbiji koja ga optužuje da se bez suglasnosti u državnom parlamentu nije smio suglasiti s prijedlogom i zahtijevaju da Vučić u Skupštini Srbije objasni s kojim se to „opasnostima i izazovima” država može suočiti.


Pokret Dveri drži da je “najproblematičnije” u ovom trenutku to što nitko ne zna da li je prijedlog zapadne petorke “de facto i ultimatum”, a ako jeste – zašto je Vučić uopće pristao razgovarati o tome i pristao provesti ga.


Dveri traže da se dijalog o Kosovu zamrzne do završetka rusko-ukrajinskog rata i da do tada “ništa ne treba potpisivati”.


Konzervativno-rojalistička koalicija NADA od Vučića zahtjeva da “građane hitno upozna” sa sadržajem francusko-njemačkog prijedloga koji je postao i prijedlog Europske unije, jer se “o sudbini države ne može pregovarati tajno i mimo srpskog naroda”.


Od Vučića traže odgovor “na temelju kojih ovlasti i odluka nadležnih organa je on na sebe preuzeo obvezu i istaknuo spremnost da Srbija prihvati koncept i radi na primjeni tog sporazuma.


Narodna stranka Vuka Jeremića ocijenila je u subotu da Vučić “priprema javnost za kapitulaciju prihvaćanjem ‘koncepta i primjene’ sporazuma o Kosovu”, a koji, po njezinoj ocjeni, “podrazumijeva da Srbija pristane na jednakost u međunarodnom prostoru sa samoproglašenim Kosovom”.


Istodobno, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da Vučić čim prije prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova kako su ga predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Sholz.


“Vučić mora prestati igrati se s budućnošću Srbije i njezinih građana neodlučnom politikom i mora spasiti Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja”, priopćio je LSV.


Predsjednik LSV Bojan Kostreš, koji je na čelu stranke naslijedio Nenada Čanka, naglasio je u priopćenju da “Srbiji nisu potrebne nova izolacija i sankcije, nego napredak i suradnja” i da je “jedini put razvoja i modernizacije Srbije ulazak u Europsku uniju”.


Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i prvi put jedan talijanski izaslanik, Francesco Tallo, sastala se s Vučićem u petak poslije prethodnog razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.


Vučić je novinarima rekao da je pokazao “svu brigu i rezerviranost” o “jednom važnom pitanju”, ali nije precicirao o čemu je riječ inzistirajući da o tome ne može govoriti jer plan nije javan.


Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.


U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu inzistira Kosovo.


Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.


Sugovornici su se u Beogradu suglasili da “zamrznuti konflikt nije rješenje”.