ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Konvertirani krediti

Vrhovni sud se oglasio o svojim kontroverznom “pravnom shvaćanju” o švicarcima: “Pričekajte odluke”

Autor: Hina

22.12.2022. 14:20
Vrhovni sud se oglasio o svojim kontroverznom “pravnom shvaćanju” o švicarcima: “Pričekajte odluke”

Foto: Arhiva NLVrhovni sud izvijestio je u četvrtak kako će svoja pravna shvaćanja o konvertiranim kreditima u ‘švicarcima’ i pravima potrošača, obzirom na razna tumačenja u medijima, izraziti u konkretnim odlukama.


U priopćenju ističu da će za ta shvaćanja najviši sud biti vezan kada odluke budu otpravljene sa suda. Te odluke, dodaje najviši sud, prethodno moraju proći kontrolu službene evidencije, a u tim odlukama, ne samo što će biti izražena pravna shvaćanja Vrhovnog suda, već će biti izneseni razlozi o njihovom donošenju.


Samo jedno shvaćanje dobilo većinu


Vrhovni sud je u utorak dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo tek na isplatu zateznih kamata.
Sjednica je sazvana zbog različitih pravnih shvaćanja izraženih u neotpravljenim odlukama ovog suda, a na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala da bi bila usvojena dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca, priopćio je sud.


Dovoljnu većinu u konačnici je dobilo samo pravno shvaćanje da “potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita, nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo… na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita… od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije“.


Udruga Franak: Odluka je neodrživo rješenje


To je pravno shvaćanje dobilo 13 glasova sudaca građanskog odjela, priopćio je Vrhovni sud.


Samo šest glasova dobilo je prvo pravno shvaćanje da potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nema pravo na povrat. Deset sudaca pritom je bilo za odluku da potrošač ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.


“Sve sudske odluke koje su uvodno navedene i koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja bit će predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse”, priopćio je Vrhovni sud.


Predsjednik Udruge franak Goran Aleksić odluku je nazvao kompromisnim rješenjem koje je neodrživo, navodeći da će pasti na Ustavnom sudu.


S druge strane Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je kako smatra da je konverzijom iz 2015. godine završeno obeštećenje dužnicima po kreditima u švicarskim francima te odluku Vrhovnog suda smatra suprotnu načelu trodiobe vlasti i vladavine prava.