Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Velebit poziva na aktivan odmor

Autor: Z L

10.09.2012. 22:00
Velebit poziva na aktivan odmor


Nastup na ovom sajmu bio je odlična prilika za predstaviti 11. izdanje hrvatske utrke Velebit ultra trail 22. do 23. lipnja 2013. g. te cjelokupnu ponudu aktivnog odmora na podvelebitskom području osobno, „na ruke”, ciljanoj populaciji – samim trkačima i okupljenim zaljubljenicima u aktivni odmor
Kraj kolovoza i početak rujna za  Turističku zajednicu Općine  Starigrad obilježili su nastupi na dva turistička sajma  specijalizirana za aktivni odmor. Već četvrtu godinu zaredom, posljednje dvije uz  potporu HTZ-a, Starigrađani odlaze u njemački  Duesseldorf gdje sudjeluju u  radu sajma TOUR NATUR  posvećenog aktivnom odmoru, posebice planinarenju (hiking, trekking).
Područje sedam dolina
Sajam, na kojemu je ove  godine sudjelovalo 275 izlagača iz 25 različitih zemalja  te ga posjetilo nešto više od  39.000 posjetitelja, održava  se paralelno s CARAVAN  SALON manifestacijom, jednim od najvećih njemačkih  sajmova specijaliziranih za  kamping turizam. Odlična je  to prilika za promociju ne  samo outdoor ponude, već i  kampova koji na području  općine Starigrad zauzimaju  važno mjesto u strukturi  smještajnih kapaciteta.
Iako je pokrajina Nordrhein-Westfalen sa središtem  u Duesseldorfu nešto  udaljenija od ostalih krajeva  Njemačke iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći  broj turista, zbog napretka u  prometnoj povezanosti (autoceste, direktna zračna povezanost Zadra s Duesseldorfom) i činjenice da se radi o najmnogoljudnijoj i ekonomski najsnažnijoj njemačkoj pokrajini daje osnovane temelje za promidžbu  na tamošnjem tržištu. Tome u  prilog ide i blizina granice s  Belgijom i Nizozemskom, zemljama iz kojih nam također  dolazi znatan broj turista,  poznatih po boravku u kampovima i naklonjenosti aktivnom odmoru.
U sklopu ovogodišnjih promidžbenih aktivnosti usmjerenih na promociju prirodnih  vrijednosti i ponude aktivnog  odmora na svom području  kao najvećeg potencijala za  produženje turističke sezone  i povećanje turističkog prometa, prvi put se sudjelovalo  na Salon de l’Ultra-Trail®  2012 u francuskom planinskom gradiću Chamonix. Radi se o sajamskoj priredbi u  sklopu održavanja jedne od  najvećih trekking utrka na  svijetu – Ultra Trail du Mont  Blanc. Radi se o jedinstvenoj  utrci dugoj 169 km koja prolazi kroz tri države (Francusku, Italiju i Švicarsku), preko  devet prijevoja na više od  2.000 m nadmorske visine,  gdje se svladava ukupno  9.600 metara uspona. To je  područje sedam dolina, 71 ledenjaka, 400 vrhova. Sve zajedno UTMB čini vrhuncem  „open country” utrka.
Sam gradić Chamonix ima  zavidnu povijest vezanu uz  planinarenje, penjanje i skijanje. Prvi uspon na Mont  Blanc izveli su Michael Paccard i Jacques Balmat davne  1787. g. i pokrenuli kontinuirani razvoj tog sporta sve  do danas, a poseban rast bilježi posljednjih 50 godina.  Stoga ne čudi što glavni trg i  ulica Chamonixa nose upravo njihova imena. Prvo izdanje utrke oko Mont Blanca  održano je 2003. g. i u njoj je  sudjelovalo 800 natjecatelja,  koji se danas popeo na preko  2.000 sudionika iz svih krajeva svijeta (u 2011. g. sudjelovale 62 nacije). Pri tome  je važno istaknuti da pobjeda  na ovoj utrci ne nosi nikakvu  novčanu nagradu niti službenu titulu.
Utrka
Ovogodišnji pobjednici  UTMB su Francuz Francois  D`Haene koji je trasu od 103  km prešao za 10 h, 31 min i 30  s te Elisabeth Hawker iz Velike Britanije, peterostruka  pobjednica UTMB-a u ženskoj konkurenciji, čiji rezultat  iznosi 12 h, 32 min i 13 s. U  utrci su sudjelovali i naši trkači Ante Pešić, Dragomir  Čović, Goran Marović, Goran  Vukelić, Ivan Pećina, Marko  Orešković, Nada Bilobrk,  Stjepan Grah i Vedran Sabljić. Da bi mogli sudjelovati  u ovoj utrci, bilo je potrebno  skupiti bodove na kvalifikacijskim utrkama, a u Hrvatskoj su to Istra trek, Risnjak,  Učka trek i Velebit ultra trail.
Aktivni odmor Pakleničke  rivijere predstavljen je zajedno  s utrkom VELEBIT ULTRA  TRAIL u organizaciji Kluba  pustolovnih sportova Multisport na čelu sa Šimunom Cimermanom. Cimerman iza sebe ima bogato iskustvo i organizacije i sudjelovanja na  trekking utrkama, te je između  ostalog  nekoliko puta sudjelovao i na Ultra Trail du Mont  Blanc utrci. Velebit Ultra Trail  organizira već deset godina,  posljednje dvije bilježe znatno  povećanje broja sudionika.  Utrka vodi najljepšim i najzahtjevnijim predjelima Velebita, najveće hrvatske planine.  Podijeljena je u četiri težinske  kategorije (10-100km) i ove je  godine okupila 350 natjecatelja. Nastup na ovom sajmu  bio je odlična prilika za predstaviti 11. izdanje hrvatske  utrke Velebit ultra trail 22. do  23. lipnja 2013. g. te cjelokupnu ponudu aktivnog odmora na podvelebitskom području osobno, „na ruke”, ciljanoj populaciji – samim trkačima i okupljenim zaljubljenicima u aktivni odmor.