Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

'NISU IMALI DOPUSNICE'

Veći broj bolničkih liječnika prijavljen jer su u radno vrijeme radili u privatnim klinikama

Autor: Hina

08.02.2023. 11:02
Veći broj bolničkih liječnika prijavljen jer su u radno vrijeme radili u privatnim klinikama

Foto: Marko Jurinec/PIXSELLNemali broj bolničkih liječnika nije na svom radnom mjestu u radno vrijeme, a dio ih radi u privatnim ustanovama iako za to nemaju dopusnicu ravnatelja bolnice u kojoj su zaposleni, piše u srijedu Večernji list.


Neki od tih liječnika privatni rad obavljaju i u radno vrijeme u kojem bi trebali raditi u bolnici. Nepravilnosti u korištenju propisanog radnog vremena, neopravdani izostanci s radnog mjesta te rad liječnika iz javnih zdravstvenih ustanova u privatnim bez dopusnica – sve su to nepravilnosti iz zdravstveno-inspekcijskih nalaza koje je u dijelu javnih i privatnih ustanova u Zagrebu i Splitu provela inspekcija Ministarstva zdravstva.


Uz navedeno, kod nekih su privatnih ustanova utvrđene i nepravilnosti u vođenju medicinske dokumentacije.
– Liječnici koji su zatečeni da obavljaju zdravstvenu djelatnost u drugim ustanovama bez odobrenja ravnatelja prijavljeni su nadležnim prekršajnim sudovima. O istom su obaviješteni i ravnatelji radi poduzimanja mjera sukladno Zakonu o radu. U vezi s navedenom problematikom Ministarstvo zdravstva će i nadalje provoditi nadzore te transparentno obavještavati o utvrđenome – poručio je ministar Vili Beroš.


Neki su doktori privatno radili nakon što su odradili dežurstvo u bolnici ili na svoj slobodni dan, ali za to nisu imali dopusnicu. Važeći Pravilnik o dopunskom radu liječnika propisuje da dodatno mogu raditi liječnici koji uredno izvršavaju obveze iz radnog odnosa i imaju odobrenje za dopunski rad, a rad bez dopusnice smatra se povredom obveza iz radnog odnosa zbog koje liječniku dvije godine neće biti dopušten dvojni rad.


I liječnik koji radi s dopusnicom bez nje može ostati ako neuredno ispunjava obveze u matičnoj bolnici. Neki su ravnatelji već postupali prema nalazima inspekcije i doktorima uručili opomene, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.