Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Valamar brine za marende fine

Valamar predstavio svoju centralnu kuhinju i distributivni centar u Labinu

Autor: Portal ZL

21.11.2023. 14:37
Valamar predstavio svoju centralnu kuhinju i distributivni centar u Labinu

Foto: Valamar– U okviru projekta „Valamar brine za marende fine“ Valamar je predstavio svoju centralnu kuhinju i distributivni centar u Labinu, najveći proizvodni pogon za ugostiteljstvo u Hrvatskoj. Valamar je do sada investirao oko 5,5 milijuna eura u pogon opremljen vrhunskom tehnologijom koji se prostire na 3.400 m2 površine te osigurava bržu i jednostavniju pripremu hrane uz rasterećenje hotelskih kuhinja u Valamarovim objektima. Na obilasku proizvodnog pogona i distributivnog centra prisustvovali su gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, voditeljica Savjetovališta za prehranu unutar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Olga Dabović Rac te predstavnici Valamara.


„Valamarova centralna kuhinja Vinež inovativni je i tehnološki napredan pogon koji osigurava opskrbu dvadesetak Valamar hotela i devet kampova s pripadajućim ugostiteljskim objektima, a dnevno može pripremiti do 25.000 obroka uz najviše standarde zdravstvene sigurnosti. Centralna kuhinja predstavlja i okosnicu Valfresco Direkta, online trgovine s dostavom, koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstva i brojnih proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske, kao i gotova i polugotova jela dostupna gostima Valamara i svakom stanovniku Istre i Kvarnera“, rekao je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.


U centralnoj kuhinji Vinež radi gotovo 200 djelatnika, a proizvodni pogon projektiran je za visoko-kvalitetnu obradu hrane gdje postoje odvojeni odjeli kao što su pripremnica za povrće, mesnica i ribarnica, što hotelskim kuhinjama osigurava već pripremljenu sirovinu spremnu za daljnju obradu. Transport hrane osiguran je u potrebnom temperaturnom režimu te je na taj način osigurana neprekinutost hladnog lanca. Centralna kuhinja Vinež mjesto je i u kojem se pripremaju i iz kojeg se svakodnevno distribuiraju kvalitetni i zdravi školski obroci za učenike OŠ Matije Vlačića i Centra Liče Faraguna iz Labina, u sklopu društveno odgovornog projekta „Valamar brine za marende fine“.
„Nakon što smo se nedavno na licu mjesta, u školi Matije Vlačića i Centru Liče Faraguna, uvjerili kako naša djeca uživaju u kvalitetnim obrocima, danas smo se uvjerili i u kvalitetu samih uvjeta prilikom pripreme obroka. Ovakva razina prehrane za naše najmlađe je nešto čemu težimo i na čemu radimo sustavno već godinama u Labinu. Sva ulaganja u kuhinje vrtića i škola proteklih godina osigurala su nam da se mlađim generacijama spremaju zdravi obroci, uz posebnu pažnju na nutritivne vrijednosti same hrane ali i sve veće korištenje ribe i morskih plodova prilikom spremanja obroka. Zahvaljujem se Valamaru na ovako kvalitetnom projektu kojim smo u navedenim školama prehranu podigli na višu razinu, a našim najmlađima uz kvalitetniju prehranu gradimo i mnogo zdravije navike što je danas izuzetno važno“, istaknuo je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.


Valamar, koji ove godine obilježava 70 godina postojanja, podupire lokalne zajednice u kojima posluje i na društveno odgovoran i održiv način ulaže u zaposlenike, proizvode, destinacije i lokalnu zajednicu čime se stvaraju nove dugoročne vrijednosti. Čak 78 posto hrane i pića koje nudi Valamar domaćeg je podrijetla, a više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava surađuje s online platformom Valfresco Direkt. Osim što podupire hrvatske proizvođače, Valamar ulaže i u turističku infrastrukturu (šetnice, biciklističke staze, uređenje plaža i igrališta) čime ujedno podiže i kvalitetu života lokalnog stanovništva.