ponedjeljak, 11. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uz odlične zanatske pive, dobre glazbe i dobrih vibracija nije nedostajalo

10.09.2018. 11:06
Uz odlične zanatske pive, dobre glazbe i dobrih vibracija nije nedostajalo


Završen je Zadar Craft Beer Festival, manifestacija koja je okupila mnoštvo malih proizvođača piva i ispunila snove mnoštva ljubitelja egzotičnih piva, od kojih je uz različite recepture u svakom od njih uklopljen i dio mašte proizvođača.
Mnoštvo posjetitelja stiglo je kako bi isprobali novitete, ali i neke već poznate zanatske pive do kojih je teško doći u svakodnevnoj ponudi, ali i poslušati pregršt dobre glazbe. Dio posjetitelja istaknuo je kako je ove godine u Zadru bilo jako malo zanimljivih događanja, a uz KvartArt po mnogima je ovo jedino što je bilo interesantno ovoga ljeta.
Manifestacija je uz predstavnike više od 15 mikropivovara i čak 60 vrsta piva obilovala i dobrom glazbom, pa su kroz tri dana nastupili Vojko V, domaće snage Sexymotherfuckers i saljski Fish Factory te popularni Detour, a uz dobru glazbu i dobro pivo, nije nedostajalo ni dobrih vibracija.
Uz već poznate pivovare poput Medvedgrada koji su stigli sa svojim posebnim „pivomobilom“ i već dobro poznate Zmajske pivovare, Barbe ili 5th elementa iz Daruvarske pivovare tu su bile i pivovare Pulfer, Križevačka pivovara, Splićani s trapulom. Domaće snage predstavljale su tri pivovare.
Najpoznatija lokalna zadružna pivovara Brlog na svom je štandu uz već poznato pivo Plavuša, koje je već postalo i standard lokalnih craft piva, predstavljeno je i njihovo novo pivo nazvano Neposlušna.
Osim Brloga, tu je bio i Marko Jukić iz Varoške pivovare koja sve više osvaja svoj prostor među ljubiteljima posebnih piva, a njihove pive specifične su zbog korištenja divljih kvasaca iz zadarskog kraja.
– Zadar ima fenomenalnu mikrofloru, to se vidi po vinima, sirevima i pršutima, ali i po pivu. Pivo s divljim kvascima je specifično, nekad treba duže ili kraće odležati, ali okus je specifičan i s potpisom. Volimo piti takva piva i zbog toga ih i proizvodimo, kaže Jukić.
Na festivalu su predstavili tri vrste: Ćakulu, Fantažiju i Varoška Sour.
– Fantažija je dosta gorko, suho i aromatično. Ćakula je balansirana i zamišljena je za ćakulanje. Sour je kiselo, „kiselo ka punica“, objašnjava nam Jukić dodajući kako je proizvodnja dosta zahtjevna i ima puno barijera, ali ima i potencijala.
– Ljudi su kod nas prepoznali da postoji tržište, vole pivu s lokalnim potpisom. Kako se mijenjaju hrana i godišnja doba i mi mijenjamo pivo. Preko godine imamo Ćakulu, ali i sezonska piva i to obično dva, pa radimo i božićno te tijekom ljeta neka s dodacima voća, ističe Jukić.
Uz Varošku pivovaru i pive iz zadružne pivovare Brlog, na ovogodišnjem festivalu je predstavljena i pivovara Donat. Mario Mileta predstavio nam je jednu vrstu piva koju trenutno imaju u ponudi, a koje je posebno pitko te je privuklo veliki broj pivoljubaca.
– Započeli smo s radom prošle godine te smo tu godinu potrošili na razna testiranja tehnologije i proizvoda. Za sad imamo Donat lager i to nam je jedini proizvod, a nudimo ga izričito lokalnim korisnicima. To vidimo kao naš forte. Pivo se pokazalo kao pitko i korisnici ga jako hvale. U recepturi koristimo hmelj, ječam i kvasac te dodatno tretiranu vodu, kaže Mileta.
Za festival kaže kako je njihov premijerni nastup prošao jako dobro te ih izričito veseli što su dobili dobar feedback od domaćih, ali i stranih pivoljubaca te se nadaju da će dobar posao nastaviti i u budućnosti.
Vedran Škugor iz šibenske pivovare 1022 govori nam kako je njihovo pivo „pivo s pričom“.
– Imamo priču o imenu i stilu piva koje proizvodimo. Ovakvo pivo ne radi nitko u Hrvatskoj, a California common je nešto što nije ale ni lager. To je ale pivo s lager kvascem. Stil je nastao u Kaliforniji u 19. stoljeću kada su njemački doseljenici tamo donijeli kvasce koji rade na niskim temperaturama i pokušali raditi pivo. Kako nisu našli leda, pronašli su lager kvasac koji podnosi visoke temperature. Pivo 1066 dobilo je ime po prvom spomenu Grada Šibenika, krenuli smo od početka Grada Šibenika, a i sljedeće pivo imat će brojku iz povijesti grada pa ne samo da promoviramo pivo, nego i naš grad, kaže Škugor.
Ističe kako je festival vrhunska promocija onoga što rade te da sav trud i odricanje dolazi na naplatu kada vide ovako veliki broj zadovoljnih pivoljubaca.
Franjo Razum iz samoborske pivovare Razum kaže nam kako je s proizvodnjom započeo prije četiri godine, a pivo proizvodi u svom ugostiteljskom objektu. Proizvode tri vrste lager piva: svijetlo, crveno i crno i to po slovačko-češkoj recepturi te uz njih rade i sezonska piva kao što su Oktoberfest, božićno i fašničko pivo.
– Ovaj festival postoji četiri godine, a mi dolazimo već tri. Svake godine se podiže i ljudi su zadovoljni manifestacijom, a i posjećenost je iznimno dobra, kaže Razum.
Organizatori festivala ističu kako Hrvatska trenutno živi Craft Beer Revoluciju, revoluciju u kojoj je do sada rođeno više od 40 micro pivovara.
– Svaka mala domaća pivovara osnovana je idejom zaljubljenika u pivo koji su od hobija i homebrewinga došli do otvaranja vlastite pivovare i kuhanja piva po njihovom guštu i receptu. Od iznimne je važnosti podržati male hrvatske obrtnike kao što su micro pivovare. One s jedne strane stvaraju dodanu vrijednost hrvatskom gospodarstvu generirajući nova radna mjesta te promoviraju samozapošljavanje. S druge strane, zanatsko pivo je proizvod dodane vrijednosti koji obogaćuje hrvatsku gastro i turističku ponudu čineći našu zemlju atraktivnijom destinacijom i domaćim i stranim posjetiteljima, poručili su organizatori.