Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

OI 2024

Ukrajinski predsjednik je protiv nastupa ruskih sportaša na sljedećim Olimpijskim igrama

Autor: Hina

24.01.2023. 22:00
Ukrajinski predsjednik je protiv nastupa ruskih sportaša na sljedećim Olimpijskim igrama

Foto: ReutersRuski predsjednik Volodimir Zelenskij u razgovoru je sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom kazao kako ruskim sportašima ne bi trebao biti dopušten nastup na Oilimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.


“Posebno sam inzistirao na tome da ruski sportaši ne bi trebali imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu”, izjavio je Zelenskij nakon telefonskog razgovora s Macronom.


Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. fveljače prošle godine, tri dana nakon zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Olimpijsko primirje koje se proteže tjedan dana prije početka olimpijskih igara do tjedan dana nakon završetka paraolimpijskih igara.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) brzo je suspendirao Rusiju i Bjelorusiju, jer je invazija krenula s teritorija Bjelorusije, a u novogodišnjoj poruci je predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao kako želi da sportske sankcije budu produžene i tijekom 2023. godine.


“Sankcije protiv ruskih i bjeloruskih država i vlada ostat će čvrsto na snazi. Želimo jaku ukrajinsku ekipu na OI u Parizu 2024. i ZOI u Milanu 2026. godine”, rekao je Bach podsjećajući na potpunu posvećenost MOO-a i čitavog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti.


Zelenskij je i Bachu izrazio svoje čvrsto protivljenje stavu Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora koji su se sredinom prosinca zauzeli za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na OI u Parizu pod uvjetom da ne nose obilježja svojih zemalja.