Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Rat u Ukrajini

Ukrajinci tvrde da je u novogodišnjoj noći poginulo oko 400 Rusa, Rusi kažu: "Poginula su 63 naša vojnika."

Autor: Hina

02.01.2023. 17:52
Ukrajinci tvrde da je u novogodišnjoj noći poginulo oko 400 Rusa, Rusi kažu:

Foto: ReutersRusko ministarstvo obrane je u ponedjeljak reklo da su 63 ruska vojnika ubijena u ukrajinskom novogodišnjem napadu u Doneckoj oblasti, kojom upravlja Moskva, nakon što je Kijev ranije ustvrdio da je poginulo i do 400 Rusa.


Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka.


Ukrajinsko ministarstvo obrane je ranije ustvrdilo da je poginulo i do 400 Rusa.
Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.


Ruski proratni vojni bloger Rybar, koji ima više od milijun pretplatnika na komunikacijskoj platformi Telegram, rekao je da je više od 100 ljudi ranjeno u napadu i da se ruševine još uvijek čiste.


Streljivo


Rybar je kazao da se u zgradi nalazilo oko 600 osoba i da je na istoj lokaciji bilo uskladišteno streljivo.


Rusko ministarstvo obrane procijenilo je broj poginulih u posljednjem odlomku svog dnevnog sažetka stanja na bojištu, koji se sastoji od 528 riječi.


Reuters nije mogao potvrditi izvješća, no potvrdio je lokaciju videa snimljenog s obližnjih zgrada i raspored cesta, koje se vide na snimci. Datum nastanka snimke Reuters također nije mogao potvrditi.


Izvor blizak proruskom vodstvu u Donecku za Reuters je rekao da je zgrada korištena za smještaj nekih od 300.000 ili više unovačenih vojnika od rujna, od kojih su mnogi već poslani na bojišnicu kako bi pomogli u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini.


Ruski nacionalistički ratni blogeri su se razbjesnili zbog velikih gubitaka vojnika.