Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ENERGETIKA

Ukrajina napunila skladišta plina, nema namjeru više uvoziti

Autor: Hina

28.08.2023. 15:39
Ukrajina napunila skladišta plina, nema namjeru više uvoziti

Foto: ReutersUkrajina je popunila skladišta s oko 14 milijardi prostornih metara (bcm) plina i ne planira uvoziti plin u sezoni grijanja 2023./2024., izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor ukrajinske državne tvrtke Naftogaz. Ukrajina će imati najmanje 14,7 milijardi prostornih metara plina na skladištu na početku sezone grijanja 2023./24., rekao je Oleksij Černišov.


“Ove godine se oslanjamo na vlastitu proizvodnju i to će biti dovoljno da izguramo ovu sezonu grijanja”, rekao je.


Naftogaz je ranije ove godine priopćio da je ove godine pokrenuo 11 plinskih bušotina kako bi pokušao domaćom proizvodnjom pokriti potrebe Ukrajine. Ukrajina koristi malo plina za proizvodnju električne energije, ali se oslanja na to gorivo za potrebe grijanja i industrije, što su ranjivi sektori ako ruski udari oštete infrastrukturu.
Ukrajina ne uvozi plin izravno iz Rusije, ali ukrajinski plinovodi još uvijek prenose nešto ruskog plina u Europu.


Ukrajina, koju je u veljači prošle godine napala Rusija, glavni dobavljač energije, sezonu grijanja koja je završila u travnju započela je sa 14,1 milijardom prostornih metara plina rezervi. Sredinom travnja, preostalo je oko devet milijardi prostornih metara plina.


Ukrajinska skladišta uglavnom se nalaze u zapadnom dijelu zemlje i mogu uskladištiti oko 30 milijardi prostornih metara plina. Ukrajinski energetski dužnosnici ranije su bili izjavili da je zbog rata i velike štete nanesene industrijskim postrojenjima potrošnja pala za gotovo 40 posto.