Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TRAŽE OBUSTAVU

Roditelji predali tužbu Ustavnom sudu uoči početka cjelodnevne nastave u školama

Autor: Hina

28.08.2023. 13:14
Roditelji predali tužbu Ustavnom sudu uoči početka cjelodnevne nastave u školama

Foto: Luka Mlinarić (lijevo) / Photo: Patrik Macek/PIXSELLDvije građanske inicijative roditelja, iz OŠ Novi Marof i OŠ Draganići predali su u ponedjeljak ustavnu tužbu zbog odluke Ministarstva obrazovanja o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave unatoč, kako tvrde, protivljenju većina roditelja i nastavnika.


“Upravo smo Ustavnom sudu predali ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja OŠ Novi Marof i OŠ Draganići, kojom tražimo da privremeno obustavi odluku Ministarstva kojom su te škole primljene u eksperimentalni program cjelodnevne nastave za sljedeće četiri godine, dok suci ne donesu konačnu odluku”, kazao je na konferenciji za medije ispred zgrade suda odvjetnik Luka Mlinarić.


Radničko vijeće, Vijeće roditelja i Vijeće učitelja obiju škola velikom su većinom glasali protiv prijave na poziv resornog Ministarstva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola”, naglasio je Mlinarić. Međutim, ravnatelji su ipak odlučili prijaviti škole čije je sudjelovanje potom potvrdilo i Ministarstvo obrazovanja.


Ignoriranje velikog broja roditelja
“Protiv takve odluke roditelji navedenih škola su podnijeli prigovor i ministru, ali on se nije još uvijek očitovao. Ignoriranje velikog broja roditelja je razlog zašto su im povrijeđena ustavna i zakonska prava i zašto su uložili tužbu Upravnom sudu u Zagrebu”, rekao je Mlinarić.


S obzirom na to da ne vjeruju da će Upravni sud donijeti rješenje do sljedećeg ponedjeljka kada počinje nova školska godina, odvjetnici roditelja došli su na Markov trg i od Ustavnog suda tražili privremenu obustave sporne im odluke. Od ustavnih sudaca očekuju da će presuditi u njihovu korist, inače bi “svaka druga odluka bila alarm svim drugim roditeljima u Hrvatskoj da je sloboda na odgoj i obrazovanje njihove djece prazno slovo na papiru”.


Mlinarić kao razloge protivljenja roditelja sudjelovanju u eksperimentalnom programu ističe nedostatak prostora, sportske dvorane, blagovaonice, a učitelji nisu dovoljno osposobljeni i pripremljeni. Premda će sve odabrane škole dobiti novac od Ministarstva obrazovanja kako bi se opremile za cjelodnevnu nastavu, odvjetnik Mlinarić odgovora da je prioritet suglasnost roditelja, bez obzira na iznos uplaćenog novca.


“Sukus ove tužbe je to da prigovori roditelja, kakvi god da jesu, nisu uopće uzeti u razmatranje od strane ministarstva. Glavno je pitanje jesu li roditelji suglasni s time da se nad njihovom djecom provodi eksperiment koji je upitne kvalitete u odgojno-obrazovnom smislu. Ako nisu, onda ni dva ili tri milijuna eura ne mogu pomoći “, dodao je.


Ukoliko do sljedećeg ponedjeljka ne stigne nikakva odluka s Ustavnog suda, roditelji su spremni na prosvjede i građanski neposluh, poručio je Mlinarić.