Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Let MH17

Ukrajina će iskoristiti sve što može da privede Putina pravdi

Autor: Hina

08.02.2023. 16:26
Ukrajina će iskoristiti sve što može da privede Putina pravdi

Foto: ReutersUkrajina će iskoristiti sve međunarodne pravne mehanizme u pokušaju da privede ruskog predsjednika Vladimira Putina pravdi zbog obaranja leta MH17 aviokompanije Malaysia Airlines nad istočnom Ukrajinom 2014. godine, rekao je u srijedu glavni tužitelj Andrij Kostin.


“Poteškoće u prikupljanju dokaza i imunitet na snazi ne dopuštaju procesuiranje predsjednika Ruske Federacije na nacionalnim sudovima”, napisao je Kostin na Twitteru. “Nastojat ćemo iskoristiti sve postojeće međunarodne pravne mehanizme kako bismo ga priveli pravdi.”


Međunarodni tužitelji su rekli da su pronašli “snažne indicije” da je Putin odobrio upotrebu proturaketnog sustava kojim je oboren zrakoplov aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014., no njegova umiješanost nije bila dovoljno konkretna da bi dovela do presude te da će okončati svoju istragu bez daljnjeg kaznenog progona.
“Istraga je dosegnula svoj limit”, kazala je na novinskoj konferenciji u Den Haagu tužiteljica Digna van Boetzelaer.


Tužitelji su u srijedu rekli da ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren zrakoplov.


Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u obaranje civilnog putničkog zrakoplova, prilikom kojeg je poginulo 298 putnika i članova posade.