Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NASILJE U ŠKOLI

Učenici zagrebačke škole već dva dana ne idu na nastavu zbog novog slučaja nasilja

Autor:

29.10.2022. 08:59
Učenici zagrebačke škole već dva dana ne idu na nastavu zbog novog slučaja nasilja

Foto: Željko Lukunić/PIXSELLMinistarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je u petak da je OŠ Jelkovec, gdje su roditelji jednog razreda odlučili da neće slati djecu u školu nakon što je jedan od učenika u školskom WC-u napao drugo dijete, o tom događaju obavijestila nadležna tijela.


Dnevnik.hr objavio je informaciju da učenici jednog razreda zagrebačke osnovne škole već dva dana ne odlaze na nastavu jer su tako odlučili njihovi roditelji nakon incidenta koji se dogodio u srijedu, kada je dječak napao kolegu iz razreda na podu školskog WC-a.


Učiteljica se od straha zaključala s učenicima


Nakon što je jedan od učenika to vidio, otrčao je učiteljici, koja se od straha zajedno s ostalim učenicima – zaključala u učionicu.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je Hini da se radi o OŠ Jelkovec te istaknulo da je o događaju škola obavijestila Ministarstvo, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, školsku medicinu i policiju.


– Škola je izvijestila Ministarstvo o svemu što je do sada poduzela i što poduzima vezano uz navedenu problematiku. Stručna služba škole obavila je razgovor s učenikom, roditeljem te je kontaktirala Centar za socijalnu skrb, stoji u odgovoru.


Učenik koji je izazvao događaj školuje se po redovitom programu uz prilagodbu sadržaja i individualizirane postupke te ima potporu pomoćnika u nastavi.


Prema navodima škole, s učenikom kontinuirano radi stručna služba škole, navode iz Ministarstva.


Ravnateljica: Imamo nekoliko opcija za rješenje


Ravnateljica OŠ Jelkovec Ljiljana Lepan Babić rekla je da je škola poduzela sve korake kako bi svi učenici mogli ostvariti svoje pravo na obrazovanje.


– Imamo nekoliko opcija za rješenje situacije i pokušavamo to odraditi u suradnji s roditeljima i idemo prema rješenju. Roditelji traže sigurno okruženje, mi radimo na tome, kazala je.


S djetetom koje je napalo drugo dijete bilo je nezgodnih situacija, ali nikada, ističe, do ove mjere. Treba pomoći i tom djetetu, ali treba pomoći i ostaloj djeci, poručila je Lepan Babić.


Majka napadnutog: Taj dječak sustavno maltretira


Majka napadnutog dječaka je u razgovoru za RTL prepričala što se dogodilo.


“Došlo je dva puta do udaranja šakom u glavu i rušenja na pod, gdje je on sjeo na njega i počeo ga je objema rukama daviti i stezati oko vrata.


Nema nikakvih vidljivih vanjskih ozljeda, ali jako je uplašen, ne želi ići u školu sve dok se dječak nalazi u školi, ne osjeća se sigurno…


Taj dječak sustavno maltretira, što na verbalnom, što na fizičkom, sve oko sebe”, rekla je majka. I tako već, dodala je, posljednje tri godine. Ovo mu nije prvi put”, ispričala je majka.


RTL je razgovarao i s majkom drugog napadnutog dječaka. Ona je rekla: “Dva puta smo bili na Hitnoj. Prvi put ga je potegao za uho gdje mu je napukla hrskavica na uhu, a drugi put mu je glavom lupio u umivaonik.


Svakodnevno mu trga knjige, šara knjige, lupa ga po glavi, po leđima, gdje god stigne…”


Predstavnica roditelja: “Djeci su rekli da šute i trpe”


Iz škole su, navodi RTL. učenicima tek poručili da ignoriraju nasilnog kolegu. Riječ je o dječaku s posebnim potrebama koji, kako tvrde sugovornici RTL-a, dolazi iz problematične obitelji.


Evo što je o svemu rekla predstavnica roditelja u jelkovečkoj Osnovnoj školi Anđelka Belinić.


“Djeci je rečeno da šute i trpe jer drugi ne znaju što bi s njim uopće mogli napraviti. Njemu se jednostavno treba pomoći, znači on nema pomoć doma.


Roditelji ne rade s njim, očito se dijete ignorira cijelo vrijeme”, kazala je Belinić.


Ostalim roditeljima je prekipjelo i već dva dana cijeli razred nije na nastavi, javlja RTL.