Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

zapelo s ažuriranjem

U višim razredima osnovne škole još će se dugo računati u – kunama i lipama

Autor: Ingrid Šestan Kučić

30.08.2023. 08:17
U višim razredima osnovne škole još će se dugo računati u – kunama i lipama

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELLIako od početka godine kuna kao platežno sredstvo ne postoji, velik dio hrvatskih učenika i dalje će računati u kunama i lipama, a ne u eurima i centima. Štoviše, kuna još dugo neće u potpunosti napustiti školske udžbenike, a razlog je u tome što se svake godine dokupljuje svega dvadesetak posto novih udžbenika za učenike od petog do osmog razreda. Ti novi udžbenici stižu ažurirani, no većinu će učenika starijeg osnovnoškolskog uzrasta u ponedjeljak na klupama dočekati rabljeni udžbenici u kojima spomena o eurima nema i u kojima su glavno sredstvo plaćanja kune i lipe. Za razliku od njih, mlađi će učenici, od prvog do četvrtog razreda, svi do jednog već od ponedjeljka računati u eurima, jer za njih se svake godine nabavljaju potpuno novi kompleti udžbenika koji su ove godine i ažurirani, piše Novi list.


Bitno drukčija situacija neće biti ni za godinu dana, jer tada će se dokupiti dodatnih 20 posto udžbenika za starije osnovce te će i dalje svaki drugi učenik računati u kunama. S obzirom na to da se svake godine dokupljuje svega 20 posto novih udžbenika, kuna će tim tempom iz školskih udžbenika u potpunosti nestati tek za pet godina.


Minimalne izmjene


Unatrag četiri godine, pojašnjavaju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, za učenike od prvog do četvrtog razreda nabavljaju se potpuno novi udžbenici, dok se za starije osnovce svake godine dokupljuje prosječno 20 posto naslova.
Iz državnog proračuna ove će se godine za školske udžbenike i drugi nastavni materijal učenika izdvojiti više od 24 milijuna eura.


– Škole nabavljaju udžbenike potrebne njihovim učenicima, Ministarstvu dostavljaju fakture, a mi potom školama isplaćujemo sredstva.


Od 2019. godine škole prosječno nabavljaju dvadesetak posto novih udžbenika za učenike od 5. do 8. razreda, dok se za učenike od 1. do 4. razreda nabavljaju svi udžbenici svake godine te će tako biti i ove godine.


Zajednica nakladnika i knjižara, Grupacija nakladnika školskih udžbenika, dostavila je Ministarstvu znanosti i obrazovanja dopis u kojem moli dopuštenje/suglasnost za usklađivanje udžbenika i drugih obrazovnih materijala bez ponovnog postupka odobrenja, a u svrhu izmjene kuna u euro jer se radi o minimalnim izmjenama koje ne utječu bitno na ostali sadržaj udžbenika.


Ministarstvo je nakladnicima odgovorilo da je svjesno situacije te problema s kojima će se potencijalno suočiti učenici i nastavnici te je dalo suglasnost za minimalno ažuriranje udžbenika u više nastavnih predmeta u svim razredima i smjerovima osnovnih i srednjih škola koje bi se provelo u dvije školske godine. Sukladno odobrenju, svi su nakladnici ažurirali udžbenike u kojima je to bilo nužno, objašnjavaju u Ministarstvu.


Marin Tironi/PIXSELL


Dodaju i da će u školama i dalje u uporabi biti udžbenici nabavljeni proteklih godina, a koji su odobreni u razdoblju od 2019. do 2021. godine i koji su u upotrebnom, odnosno primjerenom stanju.


Uporabno stanje


– Novi udžbenici će se nabavljati kao i do sada. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, jer se radi o radnim udžbenicima, nabavljat će se kao i svih prijašnjih godina, svi novi udžbenici za sve učenike od 1. do 4. razreda.


To znači da će svi učenici od 1. do 4. razreda dobiti udžbenike s navedenim izmjenama. Za učenike od 5. do 8. razreda nabavljat će se samo u slučaju otpisa, kada udžbenik nije u upotrebnom, odnosno primjerenom stanju, sukladno Naputku o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz državnoga proračuna. Smatra se da je udžbenik u uporabnom, odnosno primjerenom stanju ako je cjelovit, konzistentan i čitljiv.


Budući da se svake godine za učenike od 5. do 8. razreda dokupi prosječno samo 20 posto udžbenika, znači da će dogodine samo 20 posto učenika od 5. do 8. razreda imati udžbenike s navedenim izmjenama, dok će svi ostali udžbenici imati ranije nabavljene udžbenike bez spomenutih promjena.


Godinu nakon toga, novih 20 posto učenika i ovogodišnjih 20 posto i tako nadalje, dok svi udžbenici ne budu zamijenjeni novim.


Važno je napomenuti da učitelji izvode nastavu po kurikulumu, a ne po udžbeniku, te da će svi učenici, bilo da će dobiti udžbenike s promjenama ili bez njih, bez ikakvih problema moći pratiti nastavu, kažu u Ministarstvu.


Dodaju da Ministarstvo financira nabavu udžbenika svim učenicima osnovnih škola te nabavu drugih obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola i obveznih udžbenika učenicima srednjih škola koji su članovi obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade, a u Državnom proračunu za kalendarsku 2024. godinu za tu je namjenu predviđeno 24.024.156 eura.


Udžbenici stižu do kraja tjedna


U tjednu prije početka nastavne godine u svim osnovnim školama u iščekivanju su novih udžbenika. Iako još jučer nisu stigli do škola, svi ravnatelji dijele uvjerenje da će do kraja tjedna biti dostavljeni svi udžbenici koji će u ponedjeljak dočekati učenike na klupama.


U riječkim školama ove godine prvi dan nastave prvi će put dočekati i besplatne obavezne radne bilježnice. Za 8.161 učenika riječkih škola od 1. do 8. razreda i njihove radne bilježnice u gradskom je proračunu osigurano ukupno oko 425 tisuća eura.