Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Nesreće na moru

U makarskoj luci jahta oštetila brodice, na Krku nasukana jahta

Autor: Hina

02.07.2023. 16:16
U makarskoj luci jahta oštetila brodice, na Krku nasukana jahta

Foto: PU zadarskaVeća motorna jahta oštetila je nekoliko brodica u makarskoj luci, a na Krku je motorna jahta cijelom dužinom nasukana na obali, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo mora i prometa te dodalo kako su za vikend obavljena i dva hitna prijevoza pacijenata sa otoka na obalu. Pacijenti su sa otoka na obalu prevezeni u zadarskom i dubrovačkom arhipelagu.


U makarskoj luci je voditelj motorne jahte “BLUE ANGEL”, duljine 36,39 metara, talijanske zastave nakon uzimanja goriva pokušao isploviti s veza benzinske postaje, no zbog nedovoljnog opreza pri manevriranju je udario u brodice na vezu.


Preliminarnim očevidnim ustanovljena su oštećenja na pet brodica. U nesreći nema ozlijeđenih, niti onečišćenja mora i morskog okoliša.
Voditelju brodice, državljaninu Italije, iz nadležnosti Lučke ispostave Makarska izdan je prekršajni nalog. U subotu iza 22 sata zaprimljena je dojava o pomorskoj nesreći motorne jahte, kod ulaza u marinu Punat, na otoku Krku.


Prvi je na mjesto nesreće, predio Prniba na oko 300 metara od ulaza u marinu, pristigao mještanin N.B., hrvatski državljanin, koji je iskazao nesebičnu pomoć u komunikaciji sa članovima posade te njihovom prijevozu kopnom, s obzirom da je pozicija nasukanja sa morske strane nepristupačna zbog pličine i oštrih podmorskih hridi.


Motorna jahta „TOMY“, dužine 11,6 metara zbog trenutno nepoznatog razloga cijelom dužinom trupa nasukana je na stjenovitu obalu otoka Krka. Na jahti slovenske zastave u trenutku nesreće bilo je šest osoba, svi državljani Slovenije, uključujući i voditelja, ujedno vlasnika jahte. Među kojima nitko nije ozlijeđen.


Na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje, a očevid o uzrocima te pomorske nesreće preuzela je Lučka kapetanija Rijeka, u suradnji sa Lučkom ispostavom Punat. U Ministarstvu kažu da će se tijekom nedjelje pristupiti  pripremi za komercijalno odsukavanje i tegalj motorne jahte.