Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novi prosvjedi

U Iranu izbili prosvjedi zbog navodnog trovanja djevojčica

Autor: Hina

04.03.2023. 20:35
U Iranu izbili prosvjedi zbog navodnog trovanja djevojčica

Foto: Ilustracija/iStockZabrinuti roditelji prosvjedovali su u iranskom glavnom gradu Teheranu u subotu zbog vala napada otrovom na djevojčice u desecima škola, prema iranskim novinskim agencijama i video snimkama na društvenim mrežama.


Zasad nepoznata bolest pogodila je stotine učenica posljednjih mjeseci. Iranski dužnosnici vjeruju da su djevojčice možda otrovane i za to krive neprijatelje Teherana.


Iranski ministar zdravstva rekao je da su djevojčice “lakše otrovane” u napadima, dok su neki političari rekli da su djevojčice možda bile meta tvrdolinijaških islamističkih skupina koje se protive obrazovanju djevojčica.
Ministar unutarnjih poslova rekao je u subotu da su istražitelji pronašli “sumnjive uzorke” koji se proučavaju.


“U terenskim studijama pronađeni su sumnjivi uzorci koji se istražuju… kako bi se utvrdili uzroci bolesti učenica, a rezultati će biti objavljeni što je prije moguće”, rekao je ministar Abdolreza Rahmani Fazli u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija IRNA.


Više od trideset škola u barem deset od ukupno 31 iranske pokrajine pogođeno je bolešću u subotu. Na video snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama mogli su se vidjeti roditelji koji su se okupili pred školama da odvedu djecu kući, dok su neka djeca odvožena u bolnice kolima hitne pomoći ili autobusima.


Okupljanje roditelja ispred zgrade ministarstva obrazovanja u zapadnom Teheranu u subotu zbog bolesti pretvorilo se u prosvjed protiv vlade, prema video snimci koju je potvrdio Reuters.


“Basidž, Gardo, vi ste naš Daeš”, uzvikivali su prosvjednici, povezujući Revolucionarnu gardu i miliciju Basidž s terorističkom skupinom Islamskom državom.


Slični prosvjedi održali su se na druga dva područja u Teheranu i drugim gradovima uključujući Isfahan i Rašt, prema nepotvrđenim video snimkama.


Izbijanje bolesti kod djevojčica događa se u kritičnom trenutku za iranske klerikalne vođe, koji su bili suočeni s mjesecima protuvladinih prosvjeda potaknutih smrću mlade Iranke koja je umrla u pritvoru moralne policije koja provodi stroga pravila odijevanja.


U objavama na društvenim mrežama posljednjih su dana prikazane fotografije i videosnimke djevojaka koje su oboljele, osjećaju mučninu ili imaju lupanje srca. Druge su se žalile na glavobolje. Reuters nije mogao provjeriti objave.


Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi u petak je pozvao na transparentnu istragu mogućih napada, dok su zemlje poput Njemačke i SAD-a izrazile zabrinutost.


Iran je odbacio ono što smatra stranim miješanjem i “ishitrenim reakcijama” te je rekao u petak da istražuje uzroke ovih incidenata.


“Jedan od trenutnih prioriteta iranske vlade je da istraži slučaj što je prije moguće i omogući dokumentirane informacije kako bi se riješile brige obitelji, a počinitelji pozvali na odgovornost”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani državnim medijima.


Učenice su bile aktivne u protuvladinim prosvjedima koji su počeli u rujnu. Skinule su s glave obavezne marame u učionicama, poderale slike vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija te pozivale na njegovu smrt.